Ερευνητές στη Βρετανία προσπαθούν να εντοπίσουν τις διαδρομές που ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα που βρίσκονται με κάποιο τρόπο στη θάλασσα και τη μολύνουν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι ερευνητές θα ρίχνουν στις ακτές της Κορνουάλης πλαστικά μπουκάλια νερού, στα οποία θα είναι τοποθετημένοι πομποί που μεταδίδουν τη θέση τους.
Προσπάθειες μελέτης των θαλάσσιων ρευμάτων έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά με μεγάλου μεγέθους αντικείμενα. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τέτοια καταγραφή με τόσο ελαφριά αντικείμενα. «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε τον τόπο προέλευσης των πλαστικών σκουπιδιών. Βρίσκοντας κάποιος ένα πλαστικό μπουκάλι στην παραλία ενός απομονωμένου νησιού, μπορεί από την ετικέτα να διαπιστώσει από πού μπορεί να ξεκίνησε το ταξίδι του. Στη συνέχεια μπορούμε με τη βοήθεια ωκεανογραφικών μοντέλων να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για την πορεία που ακολούθησε το μπουκάλι. Ομως δεν μπορούμε να δούμε πώς συμπεριφέρονται τα πλαστικά αντικείμενα μέσα στους ωκεανούς, κάτι που θα κάνει η νέα έρευνα» αναφέρει η Χίδερ Κολντεγουέι, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Εξετερ, σύμβουλος τεχνολογίας της έρευνας.
Τα ωκεάνια ρεύματα έχουν μελετηθεί από τους επιστήμονες και έχουν σχεδιαστεί τα σχετικά μοντέλα με βάση δεδομένα από διάφορες καταγραφές. Ομως οι κινήσεις που κάνουν τα πλαστικά αντικείμενα μέσα στο νερό δεν έχουν κατανοηθεί, αφού, εκτός των άλλων, δεν έχει παρατηρηθεί η επίδραση του ανέμου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική σε ένα ελαφρύ πλαστικό μπουκάλι από ό,τι σε αντικείμενα που έχουν βάρος ένα κιλό και πάνω. Τα πλαστικά μπουκάλια του μισού λίτρου αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνόλου των πλαστικών αντικειμένων που μολύνουν τις θάλασσες.
Παρόμοια μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στον ποταμό Γάγγη, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν παρατηρήσεις στην ανοικτή θάλασσα. Οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν την πορεία των πλαστικών μπουκαλιών για δύο έτη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν τις αναλύσεις των δεδομένων που θα έχουν στη διάθεσή τους. Στη συνέχεια, θα ρίξουν στο νερό και πάλι κάποια πλαστικά αντικείμενα, αλλά αυτή τη φορά θα είναι εφοδιασμένα όχι με πομπούς, που λειτουργούν με μπαταρίες, αλλά με συστήματα που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, τα οποία θα είναι πιο αποδοτικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News