Ακόμη και οι εγκληματίες συνεισφέρουν στην αναδιανομή του εισοδήματος (στον καπιταλισμό), οι τεμπέληδες όμως όχι. Πόσο μάλλον όταν το εισόδημα στα χαρτιά παραμένει κοινωνικό και όχι ατομικό – τότε οι τεμπέληδες δεν είναι παρά σκέτοι σαμποτέρ του σοσιαλισμού. Αλλο θέμα αν η δήθεν «κόκκινη» Κίνα έχει πατέντα τον σοσιαλισμό μετά Κροίσων. Ε, να μην ανησυχήσει το Κόμμα με τη νέα, «οκνηρή» μόδα της κινεζικής νεολαίας; Ανησύχησε.
Το κίνημα των τεμπέληδων λέγεται tang ping, αφορά ξάπλωμα, οριζοντίωση κανονική, αραλίκι από τα λίγα. Το ενεπνεύσθη νεολαίος («μιλένιαλ») απαυδισμένος από την «καριέρα και τον καταναλωτισμό» – ταλαιπωρίες που, βέβαια, δεν αρμόζουν και πολύ στο σοσιαλιστικό μοντέλο κράτους. Τέλος πάντων, βρέθηκε ένας νέος και είπε στο Κόμμα ότι στη ζωή άλλος είναι ο παπάς και άλλος ο ζευγάς, και ότι ο ίδιος δεν αντέχει άλλο το μπέρδεμα και πάει για ξάπλες.
Το hashtag #Tangping δεν υπάρχει πια στον κινεζικό ιστό, διότι επελήφθη η λογοκρισία. Οσο όμως υπήρχε δήλωνε ότι δεν θέλει καριέρα και μισθό και άγχος, αλλά το… πιθάρι του Διογένη, να πέσει μέσα. Ο μεγάλος Κυνικός ήταν έμπνευση για τον εν λόγω «μιλένιαλ», ο οποίος φαίνεται ότι στη σχολή του δεν κοιμόταν όταν ο καθηγητής τού δίδασκε ελληνική φιλοσοφία. Η έφεση για ξάπλα του ήρθε αργότερα, στην παραγωγή.
Σε κινεζικό διαδικτυακό φόρουμ ο νέος μάς είχε πει: «Σταμάτησα να έχω μόνιμη δουλειά, δουλεύω μόνο λίγους μήνες, όσο χρειάζεται για τα απολύτως απαραίτητα. Ξαπλώνω, διαβάζω, δεν αγοράζω τίποτα που δεν χρειάζομαι. Η σκέψη μου, η φιλοσοφία μου για τη ζωή είναι το tang ping». Ανέβασε και μία φωτογραφία που τον δείχνει αραχτό στο κρεβάτι. Εκείνη την ανάρτηση ακολούθησαν άλλες, διαδικτυακών φίλων του, με φωτογραφίες ξαπλωμένων οικόσιτων ζώων.
Η εξάπλωση της τρομερής φράσης «tang ping» έγινε αντιληπτή από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες φοβήθηκαν ότι η μεταδοτική έφεση για ξάπλα θα βλάψει τους αναπτυξιακούς στόχους της προεδρίας Σι Τζινπίνγκ. Επελήφθησαν τα βαρέα όπλα. Ο κρατικός Τύπος του Πεκίνου άρχισε να γράφει ότι «είναι κρίμα και άδικο να ακούμε επιχειρήματα υπέρ της παραίτησης και της ήττας μέσα στη σοσιαλιστική μας κοινωνία». Και καθηγητές πανεπιστημίου ανέλαβαν να αποδείξουν επιστημονικά πόσο «ανεύθυνη ιδέα» είναι η ξάπλα.
Οσο για το καθαυτό Κόμμα, βρήκε την ευκαιρία να αποθεώσει (συλλογικά, εννοείται) τους γιατρούς και νοσηλευτές που «αγωνίστηκαν αδιάκοπα για να σταματήσουν τον κορονοϊό»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News