«Τι υπάρχει πίσω από κάθε συνταγή;», διερωτάται η Αντζελα Φρέντα της Corriere
Η ιταλίδα
«Οποιος μαγειρεύει δεν το κάνει ποτέ μόνος. Εχει παρέα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένας δίπλα του, γενιές μαγείρων του παρελθόντος, τις συμβουλές και τα μενού των μαγείρων του σήμερα και τη σοφία των συγγραφέων βιβλίων μαγειρικής», υποστήριζε, μεταξύ άλλων, η Λόρι Κόλγουιν.
Αυτήν την αίσθηση, ότι πάντα υπάρχει κάποιος δίπλα μας κάθε φορά που μαγειρεύουμε ή διαβάζουμε βιβλία μαγειρικής, την εξηγεί με εξαιρετικό τρόπο η Πάολα Τριφιρό Σινιραμέντ, στο βιβλίο της «Dizionario Irresistibile di Storie di Cucina» (Ακαταμάχητο Λεξικό Ιστοριών της Κουζίνας) το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.
Δικηγόρος στο επάγγελμα, η συγγραφέας είναι γνωστή στην πατρίδα της για το πάθος της με την μαγειρική ενώ έχει εργαστεί και ως food critic σε πολλά ιταλικά έντυπα. Διαθέτει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη με περισσότερα από 4.500 βιβλία μαγειρικής και άλλα συναφή συγγράμματα, σε διάφορες γλώσσες με κάποια από αυτά να ανάγονται στην αρχαιότητα.
Αφορμή, ωστόσο, για να γράψει το Λεξικό της στάθηκε ο κορονοïός και η πανδημία του. «Εχω αισιόδοξη ιδιοσυγκρασία και επιπρόσθετα αγαπώ πολύ του φίλους, τα δείπνα μαζί τους, τις συζητήσεις και παρότι συνέχισα να εργάζομαι από το σπίτι και να είμαι θετική, αισθανόμουν ελαφρώς μόνη, στενοχωρημένη θα έλεγα. Οπότε, ένα πρωί, μία-δύο ημέρες πριν από το λοκντάουν, παρά την άγνοιά μου όσον αφορά το συγκεκριμένο μέσο επικοινωνίας, αφότου εντόπισα, όχι εύκολα, το σύμβολο του μικροφώνου στο κινητό μου, απέστειλα το εξής μήνυμα: “Αγαπητοί φίλοι, δεδομένου ότι κατάσταση επιδεινώνεται και θα βρισκόμαστε για πολύ καιρό σε απόσταση, σκέφτηκα να σας ενθαρρύνω με μία συνταγή μαγειρικής την ημέρα, με γαρνιτούρα ιστορίες και κουτσομπολιά, ούτως ώστε να χαμογελάμε μαζί και να κάνουμε παρέα”», ανέφερε η Πάολα Τριφιρό Σινιραμέντ, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο της Corriere.
Κάπως έτσι προέκυψε το «Ακαταμάχητο Λεξικό…», ένα βιβλίο «τολμηρό και μοναδικό» στο εκδοτικό τοπίο της Ιταλίας, όπου το food writing (η λογοτεχνία του φαγητού, σε ελεύθερη μετάφραση) δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί όσο στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Κύρια επιδίωξη της συγγραφέως ήταν καταρχάς να καταστήσει σαφές ότι όποιος γράφει για το φαγητό, όποιος αφηγείται την ιστορία του φαγητού και της εξέλιξής του ανά τους αιώνες, αφηγείται συγχρόνως την ιστορία του κόσμου, την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, την ιστορία της ίδιας της ζωής.
Για κάθε γράμμα του ιταλικού αλφαβήτου η Πάολα Τριφιρό Σινιραμέντ
Γράφοντας για τα ψητά ψάρια, δεν παρέλειψε
Ομως στο «Ακαταμάχητο Λεξικό»
Οσον αφορά την αγαπημένη
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News