Το χρονοδιάγραμμα της επόμενης ημέρας, από άποψη νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», περιγράφοντας τέσσερα σημεία με τα οποία η μεν κυβέρνηση θέλει να ορίσει την είσοδο στη μετά Covid-19 εποχή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσουν και τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τέσσερα βήματα που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα και θα ορίσουν την πολιτική ατζέντα. Οπως σημειώνει η Ελένη Ευαγγελοδήμου, η πρόθεση του Μαξίμου είναι να προχωρήσει ένα… συμπυκνωμένο σε έξι μήνες (στο καλοκαιρινό τρίμηνο και ως τον Νοέμβριο) χρονοδιάγραμμα μεγάλων αλλαγών, οι οποίες θα έχουν πλήρη εφαρμογή στην πρώτη μετα-κορονοϊό εποχή.
Η επιδιωκόμενη επανεκκίνηση δεν συνοδεύεται πάντως με εγγυήσεις για «βελούδινες» συνθήκες στο πολιτικο-κοινωνικό σκηνικό, αντίθετα προδιαγράφονται δύσκολα μέτωπα – εντός και εκτός κοινοβουλίου
Αυτά τα τέσσερα βήματα είναι:
Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ηδη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει προαναγγείλει ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο αλλαγών. Η κυβέρνηση έχει προαναγγέλλει «μπόνους» προς δασκάλους και καθηγητές (όχι με οικονομικό χαρακτήρα) ενώ αναμένεται να δώσει το «εργαλείο» της αξιολόγησης και στα χέρια των μαθητών.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ενταχθεί η αξιολόγηση στο αμέσως επόμενο νομοθετικό κύμα, ώστε σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές να εφαρμόζονται από τη νέα σχολική χρονιά. Οι μεταρρυθμίσεις θα προωθούν τη δημιουργία μιας κουλτούρας αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας στην εκπαιδευτική κοινότητα, επιμένουν στην κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει ότι θα εκφραστούν ενστάσεις.
Εργασιακό και επικουρική ασφάλιση
Χθες Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εργασιακό, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα είναι «η μητέρα όλων των μαχών», ενώ υπάρχουν σενάρια ακόμη και για πρόταση μομφής εκ μέρους του.
Το επόμενο βήμα, σημειώνουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο», είναι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, με στόχο να υλοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2022. Οι μεταρρυθμίσεις θα δίνουν τη δυνατότητα ενός «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μέσα από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει τη μεταρρύθμιση ως προσαρμογή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά παραδείγματα χωρών με ανεπτυγμένο το κοινωνικό κράτος, όπως οι σκανδιναβικές. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται τον Ιούλιο.
Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
Σύντομα, αναφέρουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο», θα αρχίσει η συζήτηση για τη λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, δηλαδή για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στο κράτος, την περιφέρεια, τους δήμους και την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετάβαση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού αναμένεται να ακολουθήσει μετά τον προωθούμενο «ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης». Η κυβέρνηση θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ισχυρά εργαλεία, ευελιξία και αυτοτελείς πόρους (όπως ο ΕΝΦΙΑ, αν και η διαβούλευση παραπέμπεται για το 2022) αλλά και με περισσότερες ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Η μεταρρύθμιση επισπεύδεται και με φόντο το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».
Νέο και ψηφιακό ΕΣΥ
Ο τομέας της Υγείας είναι το τέταρτο πεδίο στο οποίο σχεδιάζει τις παρεμβάσεις της η κυβέρνηση, εστιάζοντας σε δύο κατευθύνσεις, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ.
Αφενός πρόκειται για την αναδιαμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μετά το καλοκαίρι. Ειδικότερα, επιδιώκεται να μπει τέλος στο «νοσοκομειοκεντρικό», κατά τον Πρωθυπουργό, σύστημα υγείας με τη φιλοδοξία να συγκροτηθεί ισχυρό πρωτοβάθμιο σύστημα ως πρώτη γραμμή άμυνας για όλο το ΕΣΥ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει «clusters» που θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Επιπλέον οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για ένα νέο ΕΣΥ επιμένουν στην ανάγκη να αξιοποιούνται συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.
Αφετέρου στα σχέδια είναι η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ, η οποία αντιμετωπίζεται ως εθνική στρατηγική με συγκρότηση και επιτελικής ομάδας για την παρακολούθηση των ψηφιακών πρότζεκτ στην Υγεία. Η πρώτη φάση εκτείνεται σε ορίζοντα τετραετίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News