471
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απαντά στους δημοσιογράφους, την Πέμπτη | EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Ηξερε η Βεστάγκερ ότι οι Δανοί βοηθούσαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν την Ευρώπη;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 17:02
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απαντά στους δημοσιογράφους, την Πέμπτη
|EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Ηξερε η Βεστάγκερ ότι οι Δανοί βοηθούσαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν την Ευρώπη;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 17:02

Τι σχέση μπορεί να έχει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική με την παρακολούθηση της Ανγκελα Μέρκελ από την αμερικανική NSA;

Μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν οι Αμερικανοί κατασκόπευαν τη γερμανίδα καγκελάριο και άλλους ευρωπαίους πολιτικούς, με τη βοήθεια των Δανών, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ήταν το «νούμερο δύο» της κυβέρνησης της Δανίας και μέλος της εθνικής επιτροπής επίβλεψης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ερωτήματα που ίσως φέρουν σε δύσκολη θέση την ευρωπαία επίτροπο έχουν εγείρει οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι δανέζικες μυστικές υπηρεσίες στην NSA, την περίοδο  2012-14.

Οπως αναφέρει το Politico, η χρονική συγκυρία των παρακολουθήσεων είναι ύποπτη για την Βεστάγκερ: «Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Ή γνώριζε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν εγκαταστάσεις και υποδομές των Δανών, κάτι που θα αμαύρωνε τη φήμη της περί διαφανούς πολιτικού ή δεν γνώριζε, κάτι που εγείρει άλλα ερωτήματα για την ευθύνη της δανέζικης κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας στα χρόνια που ήταν στην εξουσία».

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την οργή της Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν και άλλων πολιτικών εναντίον των συμμάχων τους και εξηγήσεις από την πλευρά της Δανίας. Η υπουργός Αμυνας της χώρας, Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την υπόθεση τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR. Η υπουργός δήλωσε ότι «η συστηματική παρακολούθηση στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη».

Η Βεστάγκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι εναντίον των παρακολουθήσεων: «Πάντα ήμουν αυτής της άποψης: Οχι, δεν πρέπει να κατασκοπεύεις τους γείτονές σου». Απέφυγε όμως, να απαντήσει αν γνώριζε για το γεγονός όταν ήταν στην κυβέρνηση, λέγοντας μόνο ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν ήταν μέρος του χαρτοφυλακίου της.

«Στη Δανία, ήμουν υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών. Είχα την ευθύνη για τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα και της τοπικής αυτοδιοίκησης από οικονομικής και νομικής άποψης. Δεν υπήρχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών στις αρμοδιότητές μου», είπε.

«Στη Δανία, ήμουν υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών. Είχα την ευθύνη για τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα και της τοπικής αυτοδιοίκησης από οικονομικής και νομικής άποψης. Δεν υπήρχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών στις αρμοδιότητές μου», ισχυρίζεται η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το Politico αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι ότι είναι ευρέως γνωστό ότι η Βεστάγκερ είχε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση της Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ μέχρι το 2014, που έφυγε για τις Βρυξέλλες.

Δανοί ειδικοί που ρωτήθηκαν σχετικά, είπαν ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουν αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις και ότι τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, δεν αναφέρουν κάτι για έλεγχο της επιχείρησης από πολιτικούς.

Μπορεί να μην την είχε ενημερώσει η τότε πρωθυπουργός ή να μην γνώριζε ούτε η Θόρνινγκ-Σμιντ. η οποία δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.

Ευρωβουλευτές και πολιτικοί πάντως, τονίζουν ότι τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν γιατί διαφορετικά, η ιστορία θα κρέμεται σαν σπαθί πάνω από το κεφάλι της Επιτρόπου και θα την ξαναβρεί μπροστά της στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...