329
Ο Ερντογάν εμβολιάζεται στις 14 Ιανουαρίου - το έκανε άλλες δύο φορές. Χωρίς να φωτογραφηθεί | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Οργή στην Τουρκία μετά την αποκάλυψη του Ερντογάν ότι έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 09:04
Ο Ερντογάν εμβολιάζεται στις 14 Ιανουαρίου - το έκανε άλλες δύο φορές. Χωρίς να φωτογραφηθεί
| Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Οργή στην Τουρκία μετά την αποκάλυψη του Ερντογάν ότι έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 09:04

Είμαι ο Ερντογάν και κάνω ό,τι θέλω. Εμβολιάζομαι και μια τρίτη φορά για να είμαι σίγουρος –κι ας έχει η χώρα μου έλλειψη στα εμβόλια… Δεν το είπε έτσι, αλλά αυτό ήταν το μήνυμα.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στη γειτονική μας χώρα δεν μπορούν να κάνουν ούτε την πρώτη δόση, εξαιτίας της έλλειψης σκευασμάτων.

Ο Ερντογάν είπε πως έλαβε την πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου Sinovac στις 14 Ιανουαρίου και ήταν ένα από τα πρώτα άτομα στη χώρα που εμβολιάστηκε. Στη συνέχεια έλαβε μία δεύτερη δόση, πάλι με το Sinovac, στις 11 Φεβρουαρίου και χθες αποκάλυψε ότι έκανε και μια τρίτη δόση στις 10 Μαρτίου.

Οπως παρατήρησαν οι Times του Λονδίνου, ο Ερντογάν δεν επιβεβαίωσε εάν η τρίτη δόση ήταν με το σκεύασμα της Sinovac ή της Pfizer-BioNTech, το οποίο χορηγείται και στην Τουρκία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα όταν εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα εμβόλια.

Οι αποκαλύψεις του Ερντογάν έγιναν στη διάρκεια της πολυσυζητημένης πλέον συνέντευξης στο κρατικό δίκτυο ΤRT. «Ελεγξα αν υπήρξε αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων μου. Eφθασα τις 2.160 μονάδες, δόξα τω Αλλάχ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, για την κατάσταση της υγείας του οποίου πάντα υπάρχει μια συζήτηση.

Στην Τουρκία των 82 εκατ. κατοίκων και των σχεδόν 48.000 νεκρών από την Covid-19, το θέμα των εμβολιασμών είναι μείζον. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 16,6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ 12,5 εκατ. άνθρωποι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ωστόσο σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εμβολίων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λοιμωξιολόγων στην Τουρκία, Μεχμέτ Τσεϊχάν δήλωσε: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εφαρμογή της τρίτης δόσης του εμβολίου».

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Εζέλ, αναρωτήθηκε πού βρήκε ο Ερντογάν το δικαίωμα να κάνει έξτρα δόσεις του εμβολίου, όταν ακόμη και οι υγειονομικοί της χώρας αδυνατούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...