211
|

Υεμένη: Πάμπτωχοι ψαράδες αλίευσαν φάλαινα με… θησαυρό 1,5 εκατ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 17:02

Υεμένη: Πάμπτωχοι ψαράδες αλίευσαν φάλαινα με… θησαυρό 1,5 εκατ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 17:02

Αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια, αν και η ζωή πολλές φορές έχει τον δικό της τρόπο να φέρνει ανατροπές.

Ψαράδες από την Υεμένη, μια τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, βρήκαν στην κοιλιά μιας φάλαινας τεράστια ποσότητα ζωικού ήλεκτρου, η αξία της οποίας φτάνει το 1,5 εκατ. δολάρια.

Η ομάδα των 35 ψαράδων εντόπισε μια νεκρή φάλαινα φυσητήρα να επιπλέει στη θάλασσα του Κόλπου του Αντεν. Τη μετέφεραν στη στεριά για να την τεμαχίσουν, είπε ένας από αυτούς στο BBC, με τη σκέψη ότι ίσως να είχε κάτι διαφορετικό από άλλες φάλαινες.

Το ζωικό ήλεκτρο είναι μια σπάνια ουσία που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων, ενώ στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα, ακόμη και σαν αφροδισιακό.

Είναι μια κολλώδης ουσία, σαν κερί, που παράγεται στα έντερα του φυσητήρα, αν και όχι σε όλα τα ζώα, και βοηθά τα θηλαστικά να χωνέψουν τις σουπιές που μπορεί να βλάψουν τα έντερά τους.

Σε πολλές χώρες η πώληση του ήλεκτρου απαγορεύεται, γιατί οι φυσητήρες κινδυνεύουν ως είδος, ενώ σε άλλες θεωρείται άχρηστο προϊόν.

Παρά το τεράστιο «λαχείο» που έπεσε στα χέρια των ψαράδων, δεν ξέχασαν τους συνανθρώπους τους. Μοιράστηκαν τα κέρδη εξίσου, έδωσαν σε όσους τους βοήθησαν, αλλά και σε άτομα στο χωριό τους που είχαν ανάγκη από χρήματα. Εξακολουθούν να ψαρεύουν – η δουλειά αυτή «είναι το αίμα μας», λένε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...