Από τον Σεπτέμβριο θα γίνονται δεκτά στα δημόσια νηπιαγωγεία όλα τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, στα παιδιά αυτά θα αρχίσει και η εκμάθηση των αγγλικών.
Οσον αφορά την επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως, απαντώντας εμμέσως στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι «θα ήταν το πιο εύκολο για μας να πούμε μπείτε όλοι ελεύθερα στο πανεπιστήμιο, άλλα αυτό δεν είναι καλό ούτε για τα ίδια τα παιδιά ούτε για το εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Από φέτος, υπενθύμισε η υπουργός, θα υπάρχει η δυνατότητα για τους υποψήφιους να συμπληρώσουν και τα δικαιολογητικά τους για να σπουδάσουν σε δημόσιο ΙΕΚ για περιζήτητες ειδικότητες. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, τα παιδιά πρέπει να έχουν εναλλακτικές.
Αναφορικά, τέλος, με τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματο (ΟΠΠΙ), η κυρία Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η ανάπτυξή τους, αλλά μόνο σε όσα Ιδρύματα υπάρχει διαπιστωμένη παραβατικότητα, όπως διευκρίνισε.
Πρεμιέρα για το dialogos.metiniki
Tην Τετάρτη, εξάλλου, η υπουργός Παιδείας εγκανίασε την ψηφιακή πλατφόρμα «Πες την ιδέα σου!» για την κατάθεση απόψεων μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων, αλλά και πολιτών σχετικά με την Παιδεία.
Από τον Σεπτέμβριο, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το σχολείο αναβαθμίζεται μέσω μιας ευρύτερης αλλαγής φιλοσοφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, με στόχο ένα σχολείο πολλαπλών γνώσεων, δεξιοτήτων και προοπτικών για όλους. Εντάσσονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας, με θεματικές όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, προστασία του περιβάλλοντος, οδική ασφάλεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα. Εντάσσονται δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Παράλληλα, αναμορφώνονται τα προγράμματα σπουδών, αρκετά εκ των οποίων έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ εισάγεται και το πολλαπλό βιβλίο, ώστε οι νέοι μας να μαθαίνουν να συνθέτουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Στόχος του σχολείου και η μετάδοση γνώσεων και η καλλιέργεια πολύτιμων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η επίλυση προβλημάτων.
Θέλουμε να ακούσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις όλων. Μαθητές, γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί, όλοι οι πολίτες μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα που δημιουργήσαμε για αυτό το σκοπό. Τα παιδιά μας αξίζουν τη συμμετοχή όλων μας, αξίζουν το καλύτερο!
? https://t.co/eqQ3NtazvQ pic.twitter.com/OYyv05irGA— Niki Kerameus (@nkerameus) June 1, 2021
Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι ο άμεσος διάλογος με τους πολίτες και η συνδιαμόρφωση παρεμβάσεων και πολιτικών, μέσω της υποβολής προτάσεων και της αξιολόγησης ιδεών. Οι θεματικές στις οποίες καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους αφορούν το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, τη Διά Βίου Μάθηση, την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, κάθε πτυχή της εκπαίδευσης.
Ιδέες και παρατηρήσεις υποβάλλονται στον σύνδεσμο dialogos.metiniki.gr
«Η αναβάθμιση της Παιδείας είναι προϋπόθεση για να έχουν τα παιδιά μας το μέλλον που κάθε ένα ονειρεύεται. Είτε είστε μαθητές, είτε είστε εκπαιδευτικοί, είτε είστε γονείς, είτε απλά ενδιαφέρεστε για το μέλλον της Παιδείας στη χώρα μας, αναμένουμε τις προτάσεις σας. Ξέρω ότι υπάρχει πλούτος ιδεών στην κοινωνία μας, τις βλέπω, τις ακούω σε κάθε επίσκεψή μου σε κάθε σχολείο της χώρας μας, στις συζητήσεις μου με τους εκπαιδευτικούς μας σε όλη την Ελλάδα, στην επαφή μου με τους μαθητές μας. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε αυτό το νέο κανάλι άμεσης επαφής και διαλόγου», δήλωσε σχετικά η Νίκη Κεραμέως, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να το αξιοποιήσουν:
«Μοιραστείτε μαζί μας τη σκέψη σας. Δεσμεύομαι ότι κάθε άποψη θα ακουστεί, κάθε ιδέα θα αξιολογηθεί. Γιατί η πιο αποτελεσματική εκπαιδευτική πολιτική είναι αυτή που διαμορφώνουμε μαζί, μέσα από τον διάλογο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News