Την ανταπόκριση και τον συνολικό τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος», με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή», λέγοντας και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους του ΕΣΥ που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους κατά τη διάρκεια της δύσκολης δοκιμασίας απέναντι στην Covid-19.
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη-αναδιάταξη του ΕΣΥ, λέγοντας:
«Πρέπει να επενδύουμε στη δημόσια υγεία, την πρόληψη και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή δημόσια υγεία (…) Ασφαλώς χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός».
«Οι πόροι αφορούν υποδομές και τον τρόπο οργάνωσης του νοσοκομείου. Εχουμε ένα Σύστημα Υγείας που είναι νοσοκομειοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τις μισθολογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μιλάμε για το ΕΣΥ πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, αφού εν τέλει θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι ανάγκη όλες οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από το κράτος».
Στη σχετική αναφορά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης τη δυνατότητα που δίνουν τα νέα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης) για τη στήριξη και ανανέωση των υποδομών, αλλά και για να γίνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στην Υγεία. Ενδεικτικά ανέφερε τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και το γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνέδριο μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την αποτίμηση των επιδόσεων του Συστήματος Υγείας. Οπως είπε, «η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.
Οσον αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», τόνισε πως ήταν απόδειξη του ότι το κράτος έχει την ικανότητα να συνενώνει δυνάμεις, γι’ αυτό και αγκαλιάστηκε και από εκείνους που τη στελεχώνουν και από τους ίδιους τους πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τα πρώτα βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.
«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», θέλησε να υπογραμμίσει.
Αναδείχθηκαν όμως και χρόνιες παθογένειες, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αλλά και στο γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα στην κορύφωση της πανδημίας τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί ακριβώς –όπως σημείωσε– δεν υπάρχει ένας ορθολογικός χάρτης υγείας. Γι’ αυτό, τόνισε, «είναι ανάγκη να εξορθολογίσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή» και το Σύστημα Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε επισημάνει και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, επανέλαβε ότι όλες οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάσσονται στον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της ατζέντας της.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλες και όλους στο ΕΣΥ για τη σκληρή «μάχη» που έδωσαν απέναντι στην πανδημία.
«Θα ήθελα στο πρόσωπο της κυρίας Κοτανίδου (σ.σ.την καθηγήτρια και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, που ήταν μαζί του στο πάνελ) να ευχαριστήσω όλους και όλες στο σύστημα υγείας που κατέθεσαν όλη τους την ενέργεια για να βγούμε ασπροπρόσωποι. Τα κατάφεραν καλύτερα από πολλές άλλες χώρες και αυτό είναι παράσημο όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τους ανθρώπους του ΕΣΥ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News