Μια απόδειξη ότι τα πάντα στο Σύμπαν ακολουθούν κάποια κοινά πρότυπα και κανόνες είναι μια μελέτη που έκανε ομάδα αστρονόμων στην διάρκεια της πανδημίας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 370 παρατηρήσεων που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra X-Ray και παρατηρήσεις ενός ραδιοτηλεσκοπίου στην Νότιο Αφρική.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Ντάνιελ Γουάνγκ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Amherst στην Μασαχουσέτη ο οποίος αποφάσισε να περάσει δημιουργικά τον άπλετο χρόνο που είχε κλεισμένος στο σπίτι του στην διάρκεια των λοκντάουν και να δει τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας. Αυτό που προέκυψε από την μελέτη των δεδομένων είναι ότι όπως συμβαίνει στα κέντρα των πόλεων έτσι και στον γαλαξία μας το κέντρο του είναι το σημείο που έχει την πιο μαζική και έντονη «ζωή» και δραστηριότητα.
Το μεγάλο πρόβλημα των αστρονόμων είναι ότι το κέντρο του γαλαξία μας περιβάλλεται από ένα πυκνό στρώμα κοσμικής ύλη (σκόνη και αέρια) εμποδίζοντας την παρατήρηση του. Όμως το Chandra που εντοπίζει τις ακτίνες Χ είναι το μοναδικό που καταφέρνει να διεισδύει στο γαλαξιακό κέντρο συλλέγοντας δεδομένα από τα κοσμικά σώματα αλλά και τα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί.
Η μελέτη των εκατοντάδων παρατηρήσεων αποτυπώθηκε σε μια εντυπωσιακή εικόνα, έναν διαστημικό καμβά στον οποίο περιέχεται η παρουσία δισεκατομμυρίων άστρων κάθε είδους, χιλιάδων μαύρων τρυπών, τα απομεινάρια εκρήξεων σουπερνόβα κ.α. Η εικόνα δείχνει τι συμβαίνει σε απόσταση 26 χιλιάδων φωτός από εμάς στο γαλαξιακό κέντρο.
«Αυτό που βλέπουμε στην εικόνα είναι ένα βίαιο ή γεμάτο ενέργεια οικοσύστημα στο κέντρο του γαλαξία μας. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια σουπερνόβα, μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίου στην περιοχή» αναφέρει ο Γουάνγκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News