367
Ζώο συν πλήκτρα συν άνθρωπος ίσον επικοινωνία | Υοutube

ΗΠΑ: «Ομιλών» σκύλος απέδειξε ότι υπάρχει… κυνός νους

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 17:30
Ζώο συν πλήκτρα συν άνθρωπος ίσον επικοινωνία
|Υοutube

ΗΠΑ: «Ομιλών» σκύλος απέδειξε ότι υπάρχει… κυνός νους

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 17:30

Κουτάβι ποιμενικού ονόματι Μπάνι «είχε πείσει» την αμερικανίδα ιδιοκτήτριά του ότι θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της με ιδιαίτερο τρόπο, όχι με τον συνηθισμένο των σκύλων. Και τα κατάφερε ο μούργος!

Οι New York Times εξιστόρησαν το φαινόμενο, αρχίζοντας από την Τακόμα της Πολιτείας Ουάσιγκτον όπου ζει η κ. Ντιβάιν, καλλιτέχνις, σχεδιάστρια κοσμημάτων και κάτοχος του συγκεκριμένου διακεκριμένου σκύλου.

Ως κυνόφιλη, η Ντιβάιν είχε ενημερωθεί σχετικά με την εκπαίδευση των σκύλων λίγο προτού προμηθευτεί το κουτάβι της. Ψάχνοντας τα σχετικά ποστ βρήκε και μία σελίδα στο Instagram, της λογοθεραπεύτριας Κριστίνα Χάνγκερ. Εκεί η Χάνγκερ εξηγεί στο κοινό της πώς το δικό της σκυλί άρχισε να αναπτύσσει ένα κάποιο λεξιλόγιο και «να μιλάει», πρώτο απ’ όλα τα άλλα.

Η λογοθεραπεύτρια έχει ένα μηχάνημα αποτελούμενο από στρογγυλά πλήκτρα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μία λέξη. Οταν το σκυλί πιέζει ένα πλήκτρο, μία αγγλική λέξη ακούγεται από τα ηχεία του μηχανήματος. Το σκυλί της, λέει η Χάγκερ, πατώντας διάφορα πλήκτρα σχημάτισε τελικά προτάσεις.

Η Χάνγκερ ασχολείται επαγγελματικά με αυτό το μηχάνημα, χρησιμοποιώντας το στην εκπαίδευση παιδιών με εκφραστικές δυσκολίες. Τα παιδιά πατούν τα πλήκτρα και σχηματίζουν προτάσεις, κ.λπ. Κάποια στιγμή αποφάσισε να εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή και σε σκυλιά. Ετσι άρχισαν οι πειραματισμοί. Υστερα από μερικές εβδομάδες το σκυλί της έμαθε να πατάει ένα συγκεκριμένο και πολύ βολικό για τις φυσικές ανάγκες του πλήκτρο, που αντιστοιχεί στη λέξη «έξω».

Η Ντιβάιν έπραξε τα ίδια με τη Χάγκερ. Και υπερηφάνως ανακοίνωσε στα σόσιαλ μίντια ότι το δικό της δίχρονο σκυλί κατάφερε «να προφέρει 92 λέξεις». Κατά τους ειδικούς, ένα παιδί τέτοιας ηλικίας μπορεί να πει καμιά πενηνταριά λέξεις μόνο. Σύμφωνα με την Ντιβάιν, το σκυλί της μπορεί να πατήσει πλήκτρα που σχηματίζουν προτάσεις των τεσσάρων λέξεων.

Οπως αντιλαμβάνεστε, το σκυλί των μίνι «προτάσεων» έχει γίνει πλέον διασημότητα: έχει 6,6 εκατομμύρια «οπαδούς» στο TikTok και 818.000 στο Instagram. Της Χάγκερ, στη σελίδα της αφεντικίνας του, καταγράφει ανάλογη δύναμη «οπαδών», 800.000 άτομα.

Ο επόμενος στόχος των δύο σκύλων θα είναι οι απαγγελίες: Τσόσερ, αλλά και Δάντης, Πούσκιν, Καβάφης σε εκλεκτές μεταφράσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτριες γνωρίζουν την ποίησή τους. Αλλιώτικα, οι σκύλοι γιατί να ασχοληθούν; Αφού σκοπός της πρωτοποριακής μεθόδου με τα πλήκτρα είναι η επικοινωνία του ανθρώπου με το ζώο – όχι;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...