432
O Αλ. Τσίπρας στην περιοδεία του στη Χαλκίδα | Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ο Τσίπρας υπόσχεται να καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη μόλις επανεκλεγεί

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 15:58
O Αλ. Τσίπρας στην περιοδεία του στη Χαλκίδα
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ο Τσίπρας υπόσχεται να καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη μόλις επανεκλεγεί

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 15:58

Προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι μόλις επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία –παρουσιάζοντάς το δηλαδή ως κάτι βέβαιο– θα ακυρώσει την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία. Τώρα υπόσχεται ότι θα καταργήσει και τον νόμο για τα εργασιακά που αναμένεται να έρθει (και να ψηφιστεί) στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας τη Χαλκίδα και συναντήθηκε και με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Επέμεινε ότι οι διευθετήσεις του ωραρίου εργασίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας συνιστούν «κατάργηση του οκταώρου» –μολονότι κάτι τέτοιο το διαψεύδουν από την κυβέρνηση– και έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «πόλεμο».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο εργασίας. Το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή -που καταργεί το 8ωρο, μια κατάκτηση αιώνων για τον κόσμο της εργασίας, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, που στην πραγματικότητα θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή την ατομική διαπραγμάτευση του εργαζόμενου με τον εργοδότη- είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και λίγο αργότερα προσέθεσε.

«Οταν κάποιοι ξεκινούν τον πόλεμο πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση δεν θα είναι “ ελάτε να πάρετε τις κατακτήσεις μας θα παραδοθούμε”, αλλά ότι η απάντηση θα είναι αγώνας μέχρις ότου διασφαλίσουμε ότι αυτές οι επιλογές θα μείνουν στα χαρτιά».

Επειτα υποσχέθηκε: «Ακόμα κι αν μέσα από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεσμοθετηθούν αυτές οι επιλογές, εγώ είμαι εδώ για να δεσμευτώ απέναντι στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό ότι αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν». «Θα καταργηθούν», εξήγησε, «γιατί δεν συνάδουν με τις βασικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας που είναι η στήριξη στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας» και γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να γυρίσει η χώρα στην περίοδο που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο χωρίς δικαιώματα και χωρίς δυνατότητα να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και την εργατική τους δύναμη».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά είναι «ταφόπλακα» για τον κόσμο της εργασίας και «γίνονται κατ΄εντολή του ΣΕΒ και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των εργαζόμενων».

Και σχολίασε ότι διαβάζει σήμερα ότι «ο ΣΕΒ δηλώνει δυσαρεστημένος απ’ αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Χατζηδάκη, για να το παίξουν ότι διαφωνούν μεταξύ τους μπας και γλιτώσει ο υπουργός απ’ το εμφανιστεί ως υπερασπιστής των συμφερόντων μιας ολιγαρχίας και ως ο άνθρωπος που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες». Υπογράμμισε ότι όμως «όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...