Σε καλό κλίμα, όπως κύλησαν νωρίτερα, τόσο η συνάντηση στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και και αυτή των δύο υπουργών Εξωτερικών και οι διερυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οσοι προφήτευαν ή φοβούνταν μια επαπειλούμενη «εκδίκηση» ή επικοινωνιακή ρεβάνς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για όσα έγιναν τον περασμένο Απρίλιο στην Αγκυρα, διαψεύστηκαν. Οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν -χωρίς ερωτήσεις- σε κλίμα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων και με ανανεώση του ραντεβού τους σε κάποιο από τα επόμενα φόρα.
Ο υπουργός των Εξωτερικών έκλεισε εξάλλου τις δηλώσεις του με συγχαρητήρια προς τον τούρκο ομόλογό του για την κατάκτηση της Εuroleague στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές (με νίκη 86-81 επί της Μπαρτσελόνα). Και από εκεί πήρε πάσα ο Τσαβούσογλου περιγράφοντας πόσο ενδιαφέρον είχε για τον τελικό και πόσο ευγνώμων είναι που ο κ. Δένδιας δέχτηκε να συντομεύσει το δείπνο της Κυριακής για να προλάβει να δει τον αγώνα.
«Συγχαρητήρια Μεβλούτ για την επιτυχία της Αναντολού», είπε ο κ. Δένδιας στον τούρκο ομόλογό του.
«Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια. Ευχαριστώ που έδειξες κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων, για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα», ανταπέδωσε εκείνος.
Στη συνέχεια των δηλώσεων του κ. Δένδια, ξεχώρισε η ανακοίνωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες (όπως άλλωστε επιθυμεί και προσδοκά και ο αμερικανικός παράγων).
«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», σημείωσε ο υπουργός των Εξωτερικών.
Οπως είπε, συζητήθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε».
Σε πρώτη φάση πάντως, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς επίσης η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε, όπως είπε ο κ. Δένδιας, «οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας».
Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. «Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων και επιβεβαίωσε τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια.
Αφού αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν σε 15 ημέρες στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε με τη σειρά του πως είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» και επανέλαβε ότι τη πάγια θέση (και επιδίωξη) της Αγκυρας ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News