Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τις οργή τους σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από τον Πρόεδρο Χαΐρ Μπολσονάρο, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η χώρα το τελευταίο έτος, σύμφωνα με το CNN.
Κυρίαρχο αίτημα των διαδηλωτών ήταν η ευκολότερη πρόσβαση στα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού αλλά και η υποβολή πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου
Οι διαδηλωτές από τις σε μερικές μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Μπραζίλια, ζήτησαν την αποκήρυξη του προέδρου και την καλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19.
Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα της Covid-19, με το Υπουργείο Υγείας να αναφέρει 79.670 νέες κρούσματα Covid-19 και 2.012 θανάτους μόνο το Σάββατο 29/5.
Συνολικά η χώρα έχει θρηνήσει περισσότερους από 460.000 θανάτους από το ξέσπασμα της πανδημίας ενώ υπολογίζεται πως τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια μολύνσεις.
Από τον πληθυσμό των περίπου 210 εκατομμυρίων, περίπου 19 εκατομμύρια – λιγότερο από 9,4% – έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο είχε επανειλημμένα υποβαθμίσει την πανδημία στα αρχικά της στάδια, χαρακτηρίζοντας την Covid-19 «μικρή γρίπη» ενώ είχε αρνηθεί να πάρει περιοριστικά μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στον πληθυσμό.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η λέξη που κυριαρχούσε στα πλακάτ και τα πανό των διαδηλωτών ήταν η «γενοκτονία», ενώ και η Γερουσία έχει διατάξει έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Στο Σάο Πάολο, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τις πολιτικές του Μπολσονάρο. «Ο Bolsonaro είναι χειρότερος από τον ιό αυτή τη στιγμή» είπε η νοσοκόμα Πατρίσια Φερέιρα, ενώ η φοιτήτρια Μπεατρίζ Φερνάντα Σίλβα δήλωσε ότι συμμετείχε στη διαμαρτυρία για να τιμήσει τη μνήμη του θείου της, ο οποίος έχασε τη ζωή του από την Covid-19 σε ηλικία 42 ετών. «Ήρθα εδώ για να πολεμήσω για το εμβόλιο που δεν μπόρεσε να πάρει και θα μπορούσε να τον σώσει. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν. Ο Μπολσονάρο πρέπει να κάνει κάτι γι ‘αυτό, αλλά από την αρχή, το αντιμετώπισε με απόλυτη αμέλεια», δήλωσε η Σίλβα στο CNN.
Βία στο Ρεσίφε
Οι διαμαρτυρίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις ήταν ειρηνικές, εκτός από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Περναμπούκο, Ρεσίφε, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες, βόμβες αερίου και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλωτές τραυματισμένους στα μάτια από λαστιχένιες σφαίρες καθώς και αστυνομικούς να ξεκάζουν με σπρέι πιπεριού τη Λιάνα Σίσν, τοπική σύμβουλο του Εργατικού Κόμματος. Η αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Περναμπούκο, Λουκιάνα Σάντος, είπε ότι η εντολή για τη διάλυση των διαδηλωτών δεν προήλθε από την κυβέρνηση και ξεκίνησε έρευνα για τις αστυνομικές μεθόδους. Ο κυβερνήτης Πάολο Καμάρα έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό διοικητή και τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς, μέχρι το τέλος της έρευνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News