Εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που παρουσιάζουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times (ΝΥΤ). Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, η ανοσία στον κορονοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς και για μια ολόκληρη ζωή. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα σε άτομα που είχαν νοσήσει και ακολούθως έκαναν και το εμβόλιο του κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Και οι δύο έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από όσους είχαν νοσήσει από λοίμωξη Covid-19 και ακολούθως είχαν κάνει και το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ίσως να μη χρειαστούν αργότερα επαναληπτική δόση του εμβολίου.
Οσοι, πάλι, έχουν εμβολιαστεί, το πιθανότερο είναι να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου μετά από κάποιους μήνες, όπως και ένα μικρό ποσοστό ατόμων που είχαν μολυνθεί, αλλά δεν είχαν αναπτύξει ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση. Για τους τελευταίους θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εξετάσεις, ώστε να φανεί ότι δεν έχουν επαρκή αντισώματα.
Και στις δύο μελέτες οι ειδικοί έχουν εξετάσει ασθενείς που εκτέθηκαν στον κορονοϊό πριν από ένα έτος. Τα κύτταρα που διαθέτουν την ανοσιακή μνήμη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παραμένουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε και αν χρειαστεί, ακόμη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Η δεύτερη μελέτη, που αναρτήθηκε στον επιστημονικό ιστοτόπο BioRxiv, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εξακολουθούν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα έτος μετά την αρχική μόλυνση.
Σκοτ Χένσλι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια
«Οι μελέτες έρχονται να προστεθούν στην ολοένα αυξανόμενη βιβλιογραφία για το θέμα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρει ότι η ανοσία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος όταν μολυνθεί από κορονοϊό και αναρρώσει, αλλά και μετά από εμβολιασμό, φαίνεται να είναι μακροχρόνια».
Οι εν λόγω μελέτες, όπως γράφουν οι NΥT, ίσως καταστείλουν τη γενικότερη ανησυχία περί παροδικής ανοσίας στον κορονοϊό, όπως συμβαίνει και με τους ρινοϊούς, οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά είναι ιοί της ίδιας οικογένειας.
«Οι ρινοϊοί αλλάζουν αρκετά με τα χρόνια», πρόσθεσε ο καθ. Χένσλι. «Ο λόγος που μολυνόμαστε από κοινούς κορονοϊούς, όπως είναι οι ρινοϊοί, συχνά και για όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ίσως να σχετίζεται με τις παραλλαγές τους και όχι με την ανοσία» δήλωσε.
Πανίσχυρα Β-κύτταρα
Οι ειδικοί εξηγούν ότι στην πραγματικότητα, τα Β-κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού που παράγονται κατά την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση από τον κορονοϊό και ενισχύονται από τον εμβολιασμό, είναι τόσο ισχυρά, που καταπολεμούν ακόμη και τα νέα στελέχη του ιού.
Γι’ αυτό και υπάρχει η πιθανότητα να μην απαιτηθεί επαναληπτική δόση κάποιου εμβολίου, σύμφωνα με τον Μάικλ Νούσεντσβαϊγκ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μίας ερευνητικής ομάδας.
«Οσοι έχουν μολυνθεί και επιπλέον έχουν κάνει και το εμβόλιο, έχουν πραγματικά μια εξαιρετική ανοσολογική ανταπόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους», τόνισε ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα ίσως να μην ισχύει για την περίπτωση της προστασίας που προέρχεται αποκλειστικά από τα εμβόλια, καθώς η ανοσολογική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά μετά την ανοσοποίηση, συγκριτικά με εκείνη που προκαλείται από τη φυσική μόλυνση, εξηγούν οι ειδικοί.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν νοσήσει από λοίμωξη Covid και απλώς έχουν εμβολιαστεί, ενδεχομένως να χρειαστούν και μια συμπληρωματική δόση στο μέλλον, προσθέτει στους NYT ο δρ Νούσεντσβαϊγκ. «Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε τώρα, αλλά θα το μάθουμε πολύ σύντομα», κατέληξε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News