Ο έμπειρος αμερικανός διπλωμάτης, Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ σε Ελλάδα και ΝΑΤΟ , πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν καθηγητής στο Χάρβαρντ, αναλαμβάνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Κίνα, σε μία ανατροπή της πρακτικής των τελευταίων ετών που ήθελε να τοποθετείται πολιτικό πρόσωπο αντί διπλωμάτης καριέρας, στο κρίσιμο πόστο του Πεκίνου.
Η αποστολή του Νίκολας Μπερνς, δύσκολη, καθώς καλείται να αντιστρέψει το κάκιστο κλίμα (κλίμα καχυποψίας, αλλά και ευθέων κατηγοριών επί διοίκησης Τραμπ) που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Τζο Μπάιντεν ποντάρει πολλά στην πολυετή εμπειρία του Μπερνς σε διάφορα πόστα του Στέιτ Ντιπάρτμεν και στη βαθιά γνώση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, προκειμένου να βγάλει εις πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή.
Ο Νίκολας Μπερνς γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην Βοστώνη. Σπούδασε ιστορία στο Boston College και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Το 1983 εντάχθηκε στο δυναμικό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνοντας επιτελικές θέσεις στη Μαυριτανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες.
Την περίοδο 1990 – 1995 διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με κύρια ευθύνη τις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1995, ανέλαβε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1997, οπότε και διορίστηκε πρεσβευτής στην Ελλάδα.
Την περίοδο 2001 – 2005 υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και αμέσως μετά ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως και το 2008.
Φανατικός «Παναθηναϊκός» (ουκ ολίγες φορές είχε κάνει την εμφάνισή του στις κερκίδες της Λεωφόρου), είχε εισάγει ένα διαφορετικό, εξωστρεφές προφίλ από αυτό που συνήθιζαν οι αμερικανοί διπλωμάτες στη χώρα μας από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Κύριο χαρακτηριστικό του προφίλ του, οι πυκνές παρεμβάσεις του με πλήθος ομιλιών και επισκέψεων, η άνεση στην επαφή με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, αλλά και με τους απλούς πολίτες.
«Κόκκινο» πανί για τους «Ολυμπιακούς» λόγω «παναθηναϊκών» φρονημάτων, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μπερνς είχε προκαλέσει με τις τοποθετήσεις του την ενόχληση πολιτικών, υπουργών μέχρι και του Προέδρου της Βουλής ( ο Απόστολος Κακλαμάνης -μαζί στη φωτογραφία κάτω- τον είχε κατηγορήσει ότι κυκλοφορεί και συμπεριφέρεται ως ανθύπατος).
Ο δημόσιος παρεμβατικός λόγος του εξερέθισε συχνά την ελληνική κοινή γνώμη, εκείνος όμως δεν πτοείτο, διαμηνύοντας και δείχνοντας σε κάθε ευκαρία ότι θα συνεχίσει να μιλάει.
Η «δημόσια διπλωματία» που εγκαινίασε στη θητεία του ο Νίκολας Μπερνς, εκφράστηκε και μέσα από τις εκδηλώσεις – δεξιώσεις που συχνά – πυκνά οργάνωνε στην πρεσβευτική κατοικία, όπου παρέλαυναν πολιτικοί, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.
Στον αθλητισμό, εκτός από οπαδός του «Τριφυλιού», ο αμερικανός διπλωμάτης ήταν και δεινός παίκτης του τένις, με τις «μονομαχίες» του να γίνονται talk of the town μεταξύ των μελών των τένις κλαμπ.
Τα… ήθη της open diplomacy εφαρμόστηκαν και στις σχέσεις του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με σειρά επισκέψεων στις πόλεις όπου ανθεί η ομογένεια και ιδιαίτερα στη Βοστώνη επ΄ευκαιρία των γενεθλίων του.
Παρών σε δεκάδες εκδηλώσεις της ομογένειας, ήταν από τους λίγους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης που περίμενε υπομονετικά να χαιρετίσει έναν – έναν όσους ήθελαν να του μιλήσουν.
Μετά το «mea culpa» σε παλαιότερη ομιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ το 2001, για τις επανειλημμένες και συχνά επίμονες παρατηρήσεις του για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας στην Ελλάδα (που -όπως προαναφέρθηκε- είχαν ενοχλήσει πολύ και πολλούς) σε πρόσφατη διάλεξή του προς τιμήν του βετεράνου έλληνα διπλωμάτη, Αλέξανδρου Φίλωνα, δεν δίστασε να αναφερθεί -και να «απολογηθεί»- στις δυσκολίες που προκάλεσε η επιλογή των κυβερνήσεων Τζόνσον και Νίξον να στηρίξουν τη χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Το ίδιο απολογητικός ήταν και το 1999 ο ίδιος ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, παρουσία του Νίκολας Μπερνς και του πρέσβη Αλέξανδρου Φίλωνα, ο οποίος τότε υπηρετούσε στην Ουάσιγκτον.
Στην ομιλία του ο Μπερνς ήταν σαφής και για τον ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», είπε. «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αποτελεσματικό ανάχωμα και ενδιάμεσοι, και να ενθαρρύνουν την Τουρκία να σταματήσει τις δράσεις που είναι προκλητικές ή και λάθος. «Ελπίζω η δημοκρατία να επιστρέψει στην Τουρκία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε εκεί τώρα», ήταν η σχετική παρατήρησή του.
Οι επιλογές Μπάιντεν
Σύμφωνα πάντα με τους Νew York Times, μία ακόμη επιλογή του Τζο Μπάιντεν είναι αυτή του Τόμας Νάιντς (αντιπροέδρου στη Morgan Stanley που υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ομπάμα) για την επίσης κρίσιμη θέση του επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο κράτος του Ισραήλ.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ραμ Εμάνουελ, πρώην δήμαρχος του Σικάγου και επιτελάρχης του Μπαράκ Ομπάμα, επελέγη για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, ενώ ο Κεν Σάλαζαρ, πρώην γερουσιαστής από το Κολοράντο και υπουργός Εσωτερικών στη διοίκηση Ομπάμα, λέγεται ότι θα είναι ο επόμενος πρεσβευτής στο Μεξικό. Ο Ερικ Γκαρσέτι, δήμαρχος του Λος Αντζελες, είναι επικρατέστερος για το πόστο στην Ινδία.
Στη σχετική λίστα φιγουράρουν, τέλος, τα ονόματα της Σίντι ΜακΚέιν – χήρας του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν στην Αριζόνα- η οποία προβάλλει ως η επιλογή Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, και του Μαρκ Γκίτενστάιν, πρώην πρεσβευτή στη Ρουμανία και στενού φίλου του αμερικανού προέδρου, για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ενα ακόμα όνομα επικρατέστερου υποψηφίου, αυτή τη φορά για τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Πολωνία, είναι αυτό του Μαρκ Μπρζεζίνσκι, πρώην πρεσβευτή στη Σουηδία επί Ομπάμα, και γιου του γνωστού Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε πάντως, να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο για το timing των σχετικών ανακοινώσεων, τονίζοντας ότι κανένα από τα προαναφερθέντα ή άλλα ονόματα, δεν αποτελούν τελικές επιλογές μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News