263
«Απαιτείται μία αυστηρή απάντηση» καθώς «κινδύνευσαν ζωές απλών ευρωπαίων πολιτών» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Σαρλ Μισέλ για την αεροπειρατεία στην πτήση της Ryanair: «Αυτό που συνέβη ήταν διεθνές σκάνδαλο»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 18:13
«Απαιτείται μία αυστηρή απάντηση» καθώς «κινδύνευσαν ζωές απλών ευρωπαίων πολιτών» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Σαρλ Μισέλ για την αεροπειρατεία στην πτήση της Ryanair: «Αυτό που συνέβη ήταν διεθνές σκάνδαλο»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 18:13

«Αυτό που συνέβη χθες ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην υποχρεωτική εκτροπή της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς κατ’ εντολήν του καθεστώτος Λουκασένκο.

Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων.

«Απαιτείται μία αυστηρή απάντηση», καθώς «κινδύνευσαν ζωές απλών ευρωπαίων πολιτών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, τα μέτρα κατά της Λευκορωσίας ενδέχεται να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Θα είναι μεγάλη έκπληξη, τόνισε η ίδια πηγή, αν δεν υπάρξει ομοφωνία επί των κυρώσεων, παρά τη φιλική σχέση του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και την εντεινόμενη τάση της Βουδαπέστης να διαφοροποιείται από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ο ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται το kathimerini.gr, μίλησε για έρευνα από την ΙCAO (Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας), αναστολή υπερ-πτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. για την Belavia (τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας), αλλά και αναστολή κάθε μορφής τράνζιτ, συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου. Θα συζητηθεί, επιπλέον, η διεύρυνση της λίστας προσώπων και οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την εκλογική απάτη του περασμένου Αυγούστου και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.

Τέλος, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα λάβει εντολή να εκπονήσει έκθεση για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία αν και δεν θα κατονομαστεί στα συμπεράσματα, θα φωτογραφηθεί με τη φράση «…και όποιος έχει ευθύνη πέραν των Λευκορώσων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...