619
O εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης στο επίμαχο ντοκιμαντέρ | YouTube

Αποδοκιμάζει τον Πάνο Λασκαρίδη η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 16:49
O εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης στο επίμαχο ντοκιμαντέρ
|YouTube

Αποδοκιμάζει τον Πάνο Λασκαρίδη η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 16:49

Την επίσημη αποδοκιμασία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) γνώρισε τη Δευτέρα ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος, άθελά του ή όχι, υπήρξε πρωταγωνιστής τα τελευταία 24ωρα σε ένα μικροπολιτικό σίριαλ, καθώς σε δηλώσεις του, που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Black Trail», αναφερόταν με αγοραίους χαρακτηρισμούς για τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Λασκαρίδης προχώρησε σε μια διευκρινιστική δήλωση, στην οποία κατήγγειλε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του «διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους» και ότι «δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό ούτε τον υπουργό Ναυτιλίας». Εκανε, δε, λόγο για «δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού» και προειδοποίησε πως «αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους».

Ωστόσο η αλγεινή εντύπωση των λεγομένων του κ. Λασκαρίδη –ακόμα και αν ήταν φράσεις που είχαν διατυπωθεί σε άλλο πλαίσιο και με το σύνηθες στους εφοπλιστικούς κύκλους ύφος ωμού ρεαλισμού–, δύσκολα μπορούσε να αμβλυνθεί· είχαν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και των social media και άλλωστε και η κυβέρνηση δια της Αριστοτελίας Πελώνη είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις «απαράδεκτες» που «δεν επιδέχονται καμία διόρθωση».

Σε αυτές, ο επιφανής έλληνας εφοπλιστής ακουγόταν να κομπάζει χωρίς δισταγμό:

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται τον ΙΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό), δεν χρειάζονται τον Πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσ@υν πάνω στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία». Και αυτός ο κομπασμός του παγίδεψε επικοινωνιακά και τον υπ. Ναυτιλία Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο πλαίσιο του ίδιου ντοκιμαντέρ.

Ετσι, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω ανακοίνωσης του προέδρου της Θεόδωρου Ε. Βενιάμη, προέβη τη Δευτέρα σε μια ασυνήθιστη ενέργεια, να αποδοκιμάσει δημοσίως ένα μέλος της και να καταδικάσει τις δηλώσεις του.

Ανέφερε σε ανακοίνωσή της ΕΕΕ:

«Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μη αποδεκτές δηλώσεις του κ. Π. Λασκαρίδη, επιφανούς μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, που έχει και την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), του θεσμικού αντιπροσωπευτικού οργάνου της ελληνικής ναυτιλίας, για τις οποίες ο ίδιος έχει προβεί σε επεξηγήσεις.

»Ως Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπροσωπώντας σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, αλλά και προσωπικά ως Ελληνας πολίτης και επιχειρηματίας, νιώθω την υποχρέωση να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα και οι οποίες δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια σέβεται και τιμά τον Πρωθυπουργό της χώρας, τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τους αξιωματούχους της, πρεσβεύοντας στον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο.

Για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, αποτελεί επιλογή, αλλά και ηθικό καθήκον, να διατηρεί διαχρονικά στενούς δεσμούς με την πατρίδα, καθώς και να διαθέτει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της, ως η πρώτη ναυτιλία στην Ευρώπη και στον κόσμο, στη διάθεση αυτής. Απτή απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι κοινό όραμα πολιτείας και ναυτιλιακής οικογένειας παραμένει η μεγιστοποίηση των ωφελειών του τόπου από τον μεγάλο αυτό παραγωγικό πυλώνα.

Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε αναφορά του κ. Π. Λασκαρίδη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ουδεμία σχέση έχει με το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ειλικρινή συνεργασία που διέπει τις πάγιες σχέσεις της ΕΕΕ μαζί τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...