519
Οι κυρίες της «Foxglove»: πίσω οι δύο δικηγορίνες, η Κόρι Κρίντερ και η Ρόζα Κέρλινγκ, και μπροστά οι δύο ακτιβίστριες, η Μάρθα Νταρκ και η Χίμπα Αχμαντ | Twitter/Cori Crider/WSJ

Οι γυναίκες που πολεμούν τους αντιδημοκρατικούς αλγορίθμους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 14:18
Οι κυρίες της «Foxglove»: πίσω οι δύο δικηγορίνες, η Κόρι Κρίντερ και η Ρόζα Κέρλινγκ, και μπροστά οι δύο ακτιβίστριες, η Μάρθα Νταρκ και η Χίμπα Αχμαντ
|Twitter/Cori Crider/WSJ

Οι γυναίκες που πολεμούν τους αντιδημοκρατικούς αλγορίθμους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 14:18

Τέσσερις γυναίκες, δύο δικηγόροι και δύο δικαιωματίστριες δημιούργησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την ομάδα «Foxglove» που αντιμάχεται επινοημένους από τη βρετανική κυβέρνηση αλγορίθμους. Στόχος της γυναικείας ομάδας είναι να καταργηθεί ο επιχειρούμενος αυτοματοποιημένος έλεγχος σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η μετανάστευση. Γενικά, το ενδιαφέρον τους σχετίζεται με την καταγγελία και τον περιορισμό των «αντιδημοκρατικών χρήσεων της τεχνολογίας», όπως λένε, από πλευράς τόσο των κυβερνήσεων όσο και των εταιρειών της Big Tech.

Η Αμερικανίδα Κόρι Κρίντερ, δικηγόρος του Τέξας, είναι η «ψυχή» της «Foxglove», το άτομο που διευθύνει και καθοδηγεί την ομάδα. Η 39χρονη Κρίντερ συνεργάζεται με τη 42χρονη βρετανίδα δικηγόρο Ρόζα Κέρλινγκ και με τις έχουσες εμπειρία από θέσεις διαχείρισης ανθρωπιστικών ζητημάτων Μάρθα Νταρκ, 33 χρόνων, και Χίμπα Αχμαντ, 27 χρόνων. Η δράση της ομάδας ξεκίνησε το 2019.

Η «Foxglove» κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη τον Αύγουστο του 2020, όταν το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε, κατόπιν αγωγής αυτών των τεσσάρων γυναικών, να απορρίψει έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιούσε από το 2015 και λεγόταν «Streaming Tool». Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος εξυπηρετούσε υποθέσεις χορήγησης βίζας (για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο) στη βάση της χώρας προέλευσης και του έθνους του αιτούντος. Ετσι οι προερχόμενοι από «ύποπτες χώρες» κόβονταν μεμιάς.

Ανάλογη μέθοδο, αλγοριθμική, είχε επινοήσει και η ολλανδική κυβέρνηση για να στιγματίσει ως δυνητικά φοροφυγάδες κατοίκους λαϊκών συνοικιών του Ρότερνταμ. Το πρόγραμμα επεξεργαζόταν προσωπικά δεδομένα φτωχών και απόρων και «γνωμάτευε» προληπτικά για τη φορολογική «επικινδυνότητά» τους. Το δικαστήριο έβαλε και εκεί φρένο στο κράτος, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη για τα απειλούμενα από την κατάχρηση της τεχνολογίας ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατόπιν αυτού, «στο Αμστερνταμ ο δήμος συμφώνησε να ενημερώνει πάντα το κοινό για τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν αλγορίθμους» λέει η Νταρκ. «Στόχος μας είναι να υπάρξει τέτοιου είδους υποχρέωση παντού, αφού ο πολίτης δεν γνωρίζει σε ποιους τομείς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία, ούτε ποια κριτήρια αυτή θέτει. Η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται θεωρητικά για να καταστήσει τη γραφειοκρατία πιο αποτελεσματική, μεταβάλλεται σε μέθοδο εφαρμογής πολιτικών εις βάρος των αδυνάμων».

Η ομάδα «Foxglove» βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη προσπάθεια ενός βρετανού μαθητή να καταργήσει την αξιολόγηση μέσω αλγορίθμου. Πέρσι η βρετανική κυβέρνηση και λόγω της πανδημίας ανέστειλε τις μαθητικές εξετάσεις και ανέθεσε σε αλγόριθμο την αξιολόγηση των παιδιών. Από τον βαθμό που το μηχάνημα θα τους έδινε παιζόταν η ένταξη όλων τους  στο πανεπιστήμιο ή όχι. Τελικά, όλα εξελίχθηκαν ευνοϊκά, το κυβερνητικό πρότζεκτ ανεστάλη, και τώρα οι τέσσερις κυρίες ετοιμάζουν νέα αγωγή κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Εναντίον αυθαιρεσιών της Big Tech

Ενας άλλος τομέας δράσης της «Foxglove» είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων στους εμπορικούς γίγαντες της τεχνολογίας και στις επιχειρήσεις νέου τύπου, όπως λόγου χάρη είναι το Facebook και η Uber. Οι τέσσερις κυρίες έχουν στηρίξει τους συντονιστές του Facebook, στην ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας στην Ιρλανδία, έτσι ώστε να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και αποζημίωση για ψυχικές βλάβες που τυχόν υφίστανται καθώς είναι αναγκασμένοι να αφαιρούν εικόνες κάθε είδους βίας.

«Είτε πρόκειται για κυβερνήσεις είτε για τη Big Tech, εκείνοι που μπορούν χρησιμοποιούν την τεχνολογία εις βάρος όλων μας, αντιμετωπίζοντάς μας σαν νούμερα και όχι ως ανθρώπους με κεκτημένα δικαιώματα. Το καθήκον μας είναι να θυμόμαστε ότι έχουμε δικαιώματα και να τα επιβάλλουμε» λένε οι γυναίκες της ομάδας «Foxglove».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...