470
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει δηλώσεις | Yuval Chen/Pool via REUTERS

Νετανιάχου: Με τους βομβαρδισμούς γυρίσαμε τη Χαμάς πολλά χρόνια πίσω

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 14:05
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει δηλώσεις
|Yuval Chen/Pool via REUTERS

Νετανιάχου: Με τους βομβαρδισμούς γυρίσαμε τη Χαμάς πολλά χρόνια πίσω

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 14:05

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθούν η ηρεμία και η ασφάλεια για όλους τους ισραηλινούς πολίτες, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στη Χαμάς και το Ισλαμικό Τζιχάντ, «που δεν περίμεναν» και πρόσθεσε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πήγαν τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «πολλά χρόνια πίσω».

 

Το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι Ισραηλινοί απάντησαν ξανά με βομβαρδισμούς στη Γάζα, στη ρίψη ρουκετών της Χαμάς εναντίον πόλεων του Ισραήλ. Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ζήτησε από το Ισραήλ «να εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα», μετά το κλείσιμο ενός κρίσιμου σημείου διέλευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επετράπη (την Τρίτη) και η πορεία (της) πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο Καστέξ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και οργανώσεων της Γάζας.

Συντρίμμια ύστερα από χτύπημα των Ισραηλινών στη Γάζα, την Τετάρτη – REUTERS/Mohammed Salem

Επειτα από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή Χαμάς, η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για κάποιες ώρες και κατόπιν ξανάκλεισε από το Ισραήλ, λόγω ρίψης παλαιστινιακών όλμων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η Γαλλία κάλεσε και καλεί με εξαιρετικά σθεναρό τρόπο το σύνολο των παραγόντων να τερματίσουν αμέσως κάθε βία, κάθε πρόκληση και κάθε υποκίνηση στο μίσος, για να επιτρέψουν μια επιστροφή στην ηρεμία», συμπλήρωσε ο Καστέξ και ζήτησε την προστασία του «ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού και των δημοσιογράφων».

Εκκληση στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία».

Ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης».

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Εθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...