Κάννες, Γαλλία, 1953: Στην Κυανή Ακτή, ο κόσμος απολαμβάνει τη χρυσή εποχή μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου, που θα έκανε πασίγνωστη τη μικρή πόλη του γαλλικού Νότου. Εκείνο το καλοκαίρι, γνωρίστηκαν εκεί η σουηδέζα αριστοκράτισσα Γκουνίλα φον Ποστ και ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Φ. Κένεντι (που σε λίγες εβδομάδες επρόκειτο να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του Ζακλίν Μπουβιέ).
Και τότε γεννήθηκε μια κρυφή ιστορία αγάπης. Τα ονόματά τους ήταν ήδη διάσημα, αλλά όχι τόσο όσο θα γίνονταν τα επόμενα χρόνια. Η Φον Ποστ ήταν 21 ετών όταν γνώρισε τον 36χρονο Κένεντι. Σπούδαζε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Λωζάνης στην Ελβετία και είχε πάει στις Κάννες για να βελτιώσει τα Γαλλικά της. Εξι δεκαετίες αργότερα, το κρυφό ειδύλλιό τους έχει πλέον αποκαλυφθεί, γράφει η El Pais.
Οι επιστολές που αντάλλαξαν η Φον Ποστ και ο Κένεντι πρόκειται να πωληθούν από τον οίκο δημοπρασιών RR της Βοστώνης. Η παρτίδα αποτελείται από ένα πλήρες γράμμα και δύο αποσπάσματα, οκτώ σελίδες συνολικά, που χρονολογούνται λίγα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Γαλλία και στις οποίες ανταλλάσσουν πληροφορίες και κανονίζουν να συναντηθούν ξανά.
Το πλαίσιο των επιστολών γίνεται καλύτερα κατανοητό αν λάβει κανείς υπόψη το «Love, Jack», το βιβλίο της Φον Ποστ, που δημοσιεύθηκε το 1997, και στο οποίο η σουηδή αριστοκράτισσα αναφέρεται λεπτομερώς στο άγνωστο ειδύλλιό τους. Οι επιστολές ανήκαν στην προσωπική περιουσία της Φον Ποστ μέχρι το θάνατό της, το 2011. Και τώρα βγαίνουν στο σφυρί με τιμή έναρξης τα 2.500 δολάρια (περίπου 2.000 ευρώ) αν και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 30.000 δολάρια (25.000 ευρώ).
Το πρώτο απόσπασμα είναι του 1955. Προηγουμένως η Φον Ποστ είχε στείλει στον Κένεντι μια φωτογραφία και εκείνος της ζητάει να του μεταφράσει τις λέξεις που είχε γράψει η νεαρή στα σουηδικά στο πίσω μέρος της. «Φαίνεσαι υπέροχη και χαρούμενη» της λέει ο Κένεντι. Κανονίζουν επίσης να συναντηθούν. Ο Κένεντι ήταν τότε γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, θέση την οποία κατείχε από τον Ιανουάριο του 1953 έως ότου εξελέγη πρόεδρος το 1960. «Φαίνεται ότι το Κογκρέσο δεν θα διαλυθεί μέχρι τις 5 Αυγούστου, οπότε θα ταξιδέψω με το “United States”, που φτάνει στη Χάβρη στις 10 Αυγούστου και θα είμαι στη Σουηδία στις 12. Πού να πάω; Στείλε μου τη διεύθυνσή σου στο Μπόσταντ», της γράφει. (Το Μπόσταντ είναι θέρετρο στη Σουηδία).
Πράγματι, η συνάντηση προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί: ο Κένετι και η Φον Ποστ πέρασαν σχεδόν μια εβδομάδα μαζί «ολοκληρώνοντας τη σχέση τους σε όλη τη Σουηδία τον Αύγουστο του 1955», αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών, με βάση το βιβλίο της Φον Ποστ. Ηταν ένα πάθος το οποίο, τουλάχιστον στην περίπτωση της Φον Ποστ, κράτησε κάποιο διάστημα. Στα απομνημονεύματά της δηλώνει ότι, τον επόμενο χρόνο, ο Κένεντι προσπάθησε να χωρίσει από την Τζάκι Κένεντι, για να είναι και πάλι μαζί της, σκόπευε ακόμη και να τη φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, όπως γράφει, αυτό το σχέδιο ανατράπηκε από την πολιτική φιλοδοξία του Κένεντι και τη σημαντική επιρροή του πατέρα του, Τζόζεφ Π. Κένεντι.
Ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι το 1956 η Τζάκι Κένεντι γέννησε ένα νεκρό κοριτσάκι, πράγμα που -όπως και η επακόλουθη εγκυμοσύνη της και η γέννηση της Κάρολαϊν Μπουβιέ Κένεντι το 1957- επηρέασε βαθιά τόσο τον Κένεντι όσο και τη Φον Ποστ.
Η μοναδική πλήρης επιστολή της παρτίδας χρονολογείται το 1956 και είναι ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα με χιουμοριστικές αποχρώσεις: «Ευχαριστώ πολύ για το γράμμα σου. Πρέπει να πω ότι λυπάμαι που ακούω, μετά από όλα, ότι δεν θα έρθεις τελικά στις ΗΠΑ και θα παντρευτείς τον αγρότη. Δόξα τω Θεώ, δεν είναι αυτό που μας έκανε ευτυχισμένους πέρσι στη Σουηδία», γράφει αστειευόμενος ο τότε γερουσιαστής σε σχέση με τον επικείμενο γάμο της Φον Ποστ με έναν κτηματία.
Παρ ‘ όλα αυτά, ο Κένεντι της γράφει: «Σχεδίαζα να έρθω να σε δω το επόμενο καλοκαίρι… και τότε προκύπτει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πες μου να ξέρω τι πρόκειται να κάνεις. Αν δεν παντρευτείς, έλα, θα ήθελα να σε δω. Πέρασα υπέροχα μαζί σου το περασμένο καλοκαίρι. Είναι μια ανάμνηση γεμάτη φως στη ζωή μου, είσαι καταπληκτική και μου λείπεις», γράφει ο γερουσιαστής στην επιστολή, η οποία θα πουληθεί μαζί με τον αρχικό της φάκελο.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, είναι η μόνη γνωστή επιστολή στην οποία ο JFK βεβαιώνει την αγάπη του για μια άλλη γυναίκα ενώ ήταν παντρεμένος, παρά τον μακρύ κατάλογο από ερωμένες που του αποδίδονται – μεταξύ άλλων η Μέριλιν Μονρόε και η Οντρεϊ Χέπμπορν.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Φον Ποστ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εγκατασταθεί επίσημα ως ερωμένη ή σύζυγος του Κένεντι, δεν σήμαινε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί, όπως αποκαλύπτει η τελευταία επιστολή. Πρόκειται για ένα γράμμα με σφραγίδα από το Χαϊάνις Πορτ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Μασαχουσέτης όπου οι Κένεντι περνούσαν μεγάλα καλοκαιρινά διαστήματα, φέρει την ένδειξη «Jack» και ξεκινά με μια μισή πρόταση η οποία είναι εύκολο να ερμηνευτεί.
«… φτάνοντας και ίσως μπορείς να βρεις χώρο για μένα. Ανυπομονώ να σε δω. Δεν είναι περίεργο μετά από τόσους μήνες;». Οπως γράφει ο Κένεντι στη Φον Ποστ: «Στην αρχή ίσως φαινόμαστε σαν ξένοι ο ένας στον άλλο, αλλά δεν είμαστε και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει και θα αξίζει τον κόπο». Η επιστολή, με ημερομηνία 1 Αυγούστου 1956, απευθύνεται στη «σύζυγο του Αντερς Εκμαν», του γαιοκτήμονα που παντρεύτηκε η Φον Ποστ.
Ο Κένεντι και η Φον Ποστ θα συναντιόντουσαν για τελευταία φορά, σχεδόν τυχαία, σε ένα εορταστικό δείπνο στο «Waldorf Astoria» της Νέας Υόρκης το 1958. Εκείνη την εποχή η Φον Ποστ ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, την Αντρέα, ενώ αργότερα θα αποκτούσε και ένα δεύτερο, τη Ροζίνα. Αυτό που δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εκείνη τη στιγμή ήταν ότι δεν θα βλέπονταν ξανά ποτέ. Ο Αντερς Εκμαν σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, ενώ πιλοτάριζε αεροπλάνο. Και ο Τζον Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας το 1963. Η Φον Ποστ μετακόμισε τελικά στις ΗΠΑ, αφού παντρεύτηκε τον Γουάιζνερ Μίλερ, στέλεχος της IBM, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News