Την άποψη ότι κατά την κυβερνητική θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιπτώσεις απομακρύνθηκε από τις αξίες του, δεν υπήρξε ειλικρινής και προκάλεσε συγχύσεις και απογοήτευση σε κόσμο που τον είχε στηρίξει, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Είναι όμως θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που ψήφισε απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, προδιαγράφοντας μια πορεία αναστοχασμού και αναγκαίων επανατοποθετήσεων, εν όψει της “δεύτερης φοράς Αριστερά”», συμπλήρωσε ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φίλης στέκεται με προβληματισμό για ορισμένα από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Και αν το θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία είναι δικό του απωθημένο (ως γνωστόν είχε αποπεμφθεί από το υπουργείο Παιδείας ύστερα από απαίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πάνου Καμμένου), το θέμα του πώς λειτούργησε η ΕΡΤ αγγίζει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επαναλειτουργία της —μετά το περιβόητο «μαύρο» του 2013— υπήρξε σημαία της Κουμουνδούρου . Για τη δημόσια τηλεόραση και πώς αυτή μετατράπηκε σε ένα όχημα κομματικής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ επί μία τετραετία ο κ. Φίλης έχει να πει ότι ήταν ένα από τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα. Μια δήλωση που έρχεται να θυμίσει αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν έλεγε ότι η ΕΡΤ και ο τρόπος που λειτούργησε με «αριστερούς Πορτοσάλτε» ήταν από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ).
Κατά τα άλλα, για το περιεχόμενο και το ύφος της αντιπολίτευσης, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια υφέρπουσα αμφισβήτηση συνολικά του πολιτικού συστήματος, που σε συνθήκες απλής αναλογικής, όπως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδιόριστα αποτελέσματα.
«Ως ριζοσπαστική Αριστερά, με τις αναγκαίες συμμαχίες, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και πάλι χωρίς να υποκύψουμε στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και στην παλαιοκομματική τακτική “ναι σε όλα, ναι σε όλους”. Χρειάζονται προγραμματικές επιλογές κι ένα ύφος αντιπολίτευσης που θα συνομιλεί με τη νεολαία και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που απέχουν απογοητευμένοι», προσέθεσε ο κ. Φίλης, σε ένα σημείο της συνέντευξης όπου δεν χαρίστηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για λάθη.
Χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στην ερώτησηαν γυρίζαμε πίσω τον χρόνο, τι θα έπρεπε να κάνει διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση 2015-2019:
«Δεν υποτιμώ το καταναγκαστικό πλαίσιο των μνημονίων. Θα μπορούσαμε βεβαίως να μην πέσουμε στην παγίδα των υπερ-πλεονασμάτων. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Υπήρχαν όμως πολλοί τομείς εκτός μνημονίων όπου μπορούσαμε να δώσουμε διαφορετικό δείγμα γραφής, χωρίς μάλιστα αλαζονικές συμπεριφορές.
Θυμίζω:
– η ατολμία στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία.
– η υιοθέτηση της παλαιοκομματικής λογικής για τη λειτουργία της ΕΡΤ, αν και φυσικά εμείς ορθώς την επαναλειτουργήσαμε (το «μαύρο» της ΝΔ είναι ένα όνειδος που δεν θα σβηστεί ποτέ από την Ιστορία).
– n υποτίμηση της ανάγκης αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει σύγχρονος και περισσότερο φιλικός στον πολίτη.
– η οικολογικά επικίνδυνη επιλογή για εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση επιβάλλει εντελώς διαφορετικές ενεργειακές προτεραιότητες. Επιλογή που, δυστυχώς, συνδυάστηκε με την πολιτική αξόνων, πχ. με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας, και γρήγορα διαψεύστηκε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News