Περίπου 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πρόκειται να λάβουν βοήθημα επιβράβευσης ύψους 1.000 ευρώ ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας.
Σε δημοσίευμά τους τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ανέφεραν ότι η πρόβλεψη για το επίδομα έχει γίνει με άξονα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, ύψους 12 εκατ. ευρώ και αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι το πρόγραμμα αναβαθμίζει και υποστηρίζει πολυδιάστατα το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ καθώς οι συμμετέχοντες, πέρα από τις πολύτιμες γνώσεις που θα αποκομίσουν, θα λάβουν και αυτό το έκτακτο επίδομα συμμετοχής. Πέρα από την έκτακτη αμοιβή στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, το σχέδιο επιχειρεί τη μετεξέλιξη του Κέντρου και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού του.
Ο στόχος, όπως εξήγησε το υπουργείο, είναι διπλός. Από τη μία πλευρά, η ενίσχυση των υποδομών και των μέσων του ΕΣΥ και από την άλλη η αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού του.
Η εκπαίδευση αφορά σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τη διάσωση με πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής. Πρόκειται για μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα της Νησιωτικότητας και της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς, όπως απομακρυσμένα νησιά και άγονες περιοχές.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος, είναι η θωράκιση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών των υγειονομικών του στελεχών προς τους πολίτες.
Το σχέδιο εκπονήθηκε, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ».
Η αναδιοργάνωση του Φορέα και η ομαλή προσαρμογή του προσωπικού και των υπηρεσιών του στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο λόγω της πανδημίας covid-19 όσο και λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών στο πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με συγκεκριμένα βήματα αναφέρει το υπ Υγείας:
- Με την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και συχγώνευση με ΚΕΠΥ -το υπουργείο υγείας έχει ένα επιχειρησιακό βγραχίονα για τη διαχείριση κρίσεων
- Με την δημιουργία συντονιστικού ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη
- Με την επιτάχυνση και υλοποίηση της δωρεάς του ΙΣΝ με νέα πτητικά μέσα
- Με την εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ και εργαζομένων κέντρων υγείας για τη χρήση μέσω ατομικής προστασίας στα νησιά
- Με τη δημιουργία συντονιστικού για τη διαχείριση προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας των περιστατικών covid.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News