Το ψηφιακό μέλλον που διαμορφώνεται μετά την πανδημία ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης μεταξύ της αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ξεκίνησε την τοποθέτησή της καλημερίζοντας στα ελληνικά το κοινό. Όπως επεσήμανε «η τεχνολογία είναι μέρος του κλειδιού για να κλείσεις τις δυσκολίες και τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Το παράδοξο είναι πως αν και η πανδημία ήταν σκληρή ήταν και η περίοδος που ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε στην Ελλάδα. Ίσως τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ στην Ευρώπη και αυτό δείχνει πώς έγινε η διαχείριση της πανδημίας».
Τόνισε ότι η τεχνολογία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς ωστόσο χωρίς αξίες, δικαιοσύνη, ανθρωπιά, εμπιστοσύνη δεν «θα θέλουμε να ζούμε στις κοινωνίες του μέλλοντος. Όταν ρωτάμε τους ανθρώπους αν εμπιστεύονται την τεχνολογία απαντούν επιφυλακτικά ή πως δεν ξέρουν. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όταν φοβάσαι κάτι δεν το χρησιμοποιείς. Πρέπει να χτιστεί εμπιστοσύνη» και πρόσθεσε ότι «είναι η στιγμή για τη Δημοκρατία μας να κλείσει την απόσταση με την τεχνολογία».
Η Βεστάγκερ μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι «δεν βλέπω όρια στη χρήση της ΑΙ εφόσον έχουμε την εμπιστοσύνη απέναντί της» και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν υπηρεσίες νέφους και τεχνητής νοημοσύνης και μέχρι το τέλος της δεκαετίας όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν ποιοτικές συνδέσεις, ωστόσο «τεχνολογίες όπως μαζική παρακολούθηση ή κοινωνική βαθμολόγηση δεν έχουν θέση στην Ευρώπη». Υπογραμμίζοντας την σημασία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ανέφερε ότι «έχουμε 110 δισ. από το RRF για επενδύσεις στην Ευρώπη για την ανάπτυξη φυσικών υποδομών πρόσβασης, για ανάπτυξη δεξιοτήτων, για γεφύρωση ψηφιακού χάσματος που έχουμε δει σε κάποιες χώρες» και σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί πόροι βοηθούν αλλά μόνο όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που προωθεί τα έργα».
Εξήρε το έργο του κ. Πιερρακάκη λέγοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ερχόμαστε να αντλήσουμε έμπνευση. Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έγιναν στην πανδημία είναι μια μεγάλη έμπνευση σε πολλές χώρες».
Παρόλα αυτά, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ πυρήνας της ανάπτυξης είναι οι δεξιότητες και η διαρκής επιμόρφωση των πολιτών ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε και στην επανάσταση του 1821 μιλώντας για την γενναιότητα και το όραμα των Ελλήνων. «Αυτός ο ελληνικός αγώνας για την ανεξαρτησία είναι και ευρωπαϊκός».
Η Βεστάγκερ τόνισε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για την πάταξη της διαδικτυακής διακίνησης τρομοκρατικού περιεχομένου και στην κακοποίηση για αυτό και «ό,τι είναι παράνομο offline θα πρέπει να είναι και online». Τέλος, όπως αποκάλυψε πρόκειται να επισκεφθεί τους Δελφούς.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα δυο τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στο έργο του υπουργείου, που προχώρησε στην δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, gov.gr, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Ο υπουργός τόνισε ότι η πανδημία αποτέλεσε τον επιταχυντή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επεσήμανε ότι πρέπει να καλυφθούν τα κενά, όπως η ψηφιοποίηση του συστήματος για τις συντάξεις αλλά και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Εστιάσαμε σε μια λέξη “ενδυνάμωση”. Με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών μειώναμε την αλληλεπίδραση πολίτη – υπηρεσίας και στο πρώτο lockdown επιταχύναμε την βασική μεταρρύθμιση του gov.gr με 501 υπηρεσίες και τώρα έχουμε 1.152 υπηρεσίες. Λειτουργεί ως επιταχυντής εμπιστοσύνης. Εμπιστεύεσαι λιγότερο το κράτος όταν σε στέλνει σε διάφορες υπηρεσίες», ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να απλοποιηθεί και η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου. «Σήμερα χρειάζονται περίπου 20 βήματα». Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία που στοίχισε στην Ελλάδα το 6,8 του ΑΕΠ πριν την οικονομική κρίση.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών πράξεων έφτασε τα 94 εκατ. και αυξήθηκε κατά 11 φορές το 2020. «Νιώθω πως συνολικά ο κόσμος αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον ρόλο-κλειδί της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηριζόντάς το ως «Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας. Μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Το RRF μας παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής (που σχεδιάσαμε το 2019). Προχωράμε στη μετάβαση της 4ης ΒΕ. Κάναμε με καινοτόμο τρόπο τη δημοπρασία για το 5G, αποτελεί καινοτομία το επενδυτικό ταμείο Φαιστός, προχωράμε σε άλλα έργα όπως με τους μικροδορυφόρους. Αποδείξαμε πως είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι».
Σε ερώτηση για την πλατφόρμα εμβολιασμών και αν αυτή θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο μετά το τέλος της επιχείρησης «Ελευθερία», ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «μπορεί μετά το τέλος να χρησιμοποιηθεί για τον τομέα της υγείας για το κλείσιμο ραντεβού, το εξετάζουμε. Όμως το μήνυμα είναι ευρύτερο… Το ψηφιακό σύστημα στέλνει το μήνυμα πως θέλουμε να μετασχηματίσουμε το κράτος συνολικά όχι μόνο στην υγεία. Λειτουργεί ως δημιουργός εμπιστοσύνης προς το κράτος», ενώ υπογράμμισε ότι «καθώς το κράτος ψηφιοποιείται η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να προσαρμόσουμε συγκεκριμένα πρόγραμμα για την επανακατάρτιση κυρίως εκείνων που στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News