Μπορεί στο Twitter και μπροστά στις κάμερες να φαίνονται σύμμαχοι και καλοί φίλοι, όμως στα παρασκήνια μαίνεται η κόντρα του Ματέο Σαλβίνι και της Τζόρτζια Μελόνι για την πρωτοκαθεδρία στην ιταλική Ακροδεξιά.
«Μαζί θα σχηματίσουμε σύντομα την κυβέρνηση που αξίζει στην Ιταλία», απάντησε η επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, στο tweet του ηγέτη της Λέγκας, με το οποίο της ευχόταν για τη Γιορτή της Μητέρας.
Από τη στιγμή που η Λέγκα συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, το κόμμα της Μελόνι έχει μείνει μόνο στην αντιπολίτευση, σημειώνει το Politico.
Στις δημοσκοπήσεις, τα Αδέλφια της Ιταλίας συγκεντρώνουν το 18%, μόλις 4% λιγότερο από τη Λέγκα, βάζοντας τη Μελόνι απέναντι από τον Σαλβίνι για την ηγεσία του συνασπισμού της Δεξιάς, μέλος της οποίας είναι και το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Μελόνι, άλλωστε, ήταν παλιά υπουργός των κυβερνήσεων του πρώην πρωθυπουργού.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον συνασπισμό να κερδίζει τις εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Ιούνιο του 2023, και αν το κόμμα της Μελόνι βγει πρώτο, θα είναι αυτή η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Τα Αδέλφια της Ιταλίας, που πήραν το όνομά τους από τον εθνικό ύμνο της ώρας, ανεβαίνουν σε δημοτικότητα από το 2019, καθώς ήταν το μόνο στην αντιπολίτευση, επί της ουσίας. Ετσι, από το 4% που συγκέντρωσε το 2018 το «μετα-φασιστικό» κόμμα, όπως το χαρακτηρίζει το Politico, κοντεύει να γίνει το πιο δημοφιλές στη χώρα.
Το κόμμα «κλέβει» ψηφοφόρους από τη Λέγκα, η οποία από το 34% που έλαβε στις ευρωεκλογές το 2019, βρίσκεται σε πτώση.
«Η Μελόνι αποτελεί σοβαρή απειλή για τον Σαλβίνι», σύμφωνα με την Ντανιέλε Αλμπερτάτζι, ερευνήτρια ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Καθώς πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η Λέγκα έχασε τον αντικαθεστωτικό χαρακτήρα της κυβερνώντας μαζί με τους λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων το 2018 και τώρα με τον Ντράγκι, βλέπουν το κόμμα της Μελόνι ως πιο αγνό ιδεολογικά και σταθερό στις θέσεις του, σημειώνει το Politico.
Παρ’ όλο που το κόμμα έχει τις ρίζες του στο Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, που δημιούργησαν το 1946 σύμμαχοι του Μουσολίνι, δεν είναι εμπόδιο στην αναρρίχησή του προς την εξουσία. Κι αυτό επειδή οι κληρονόμοι του φασισμού στην Ιταλία θεωρούνται λιγότερο ακραίοι από άλλες χώρες και έχουν γίνει μέρος της πολιτικής νόρμας, καθώς συμμετέχουν σε κυβερνήσεις της Δεξιάς από τη δεκαετία του ’90.
Το να είσαι μόνος σου στην αντιπολίτευση έχει τα πλεονεκτήματά του. Από τον Φεβρουάριο, είναι το μόνο κόμμα που προσελκύει σαν μαγνήτης όσους διαφωνούν με την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση επίσης, στην Ιταλία, έχει τον έλεγχο κοινοβουλευτικών επιτροπών που επιτηρούν την κρατική τηλεόραση και τις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και το ένα τρίτο του χρόνου που δίνει σε κόμματα η RAI.
Η Μελόνι δήλωσε στο Politico ότι στόχος της είναι «η πατριωτική αντιπολίτευση, η αξιολόγηση των κυβερνητικών προτάσεων χωρίς προκατάληψη και η άσκηση πίεσης για παρέμβαση σε προτεραιότητες όπως η εργασία, οι φόροι, η πανδημία και η διαχείριση του Προσφυγικού».
«Δεν είμαστε στην αντιπολίτευση για το πολιτικό όφελος. Αν το ένα τρίτο των Ιταλών είναι υπέρ του Ντράγκι, είμαστε η φωνή όσων διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους».
Ο Σαλβίνι είναι αναγκασμένος να ισορροπεί μεταξύ της διακυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η Λέγκα, πάντως, δεν έχει πάρει υπουργεία μετά τη συμφωνία με τον Ντράγκι.
Από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός ο ιταλός τραπεζίτης, έχουν αυξηθεί οι εντάσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ο Σαλβίνι αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ η Μελόνι τον «δοκιμάζει» επιχειρώντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή για την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας και ψήφου εμπιστοσύνης για τον υπουργό Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες δίνει την ευκαίρια στη Μελόνι να ζητήσει ναυτικό αποκλεισμό των ιταλικών υδάτων, ενώ ο Σαλβίνι το μόνο που μπορεί να κάνει από τη θέση του, είναι να ζητήσει συνάντηση με τον Ντράγκι.
Στο μεταξύ, η Μελόνι φαίνεται να κάνει μία στροφή προς την Kεντροδεξιά από τα άκρα και να προσπαθεί να κερδίζει γυναικείες ψήφους με δηλώσεις της για τα δύσκολα παιδικά χρόνια της και προβλήματα γονιμότητας.
Πάντως, σύντομα θα κληθούν να συνεργαστούν για να διαλέξουν υποψήφιους δημάρχους για τις δημοτικές εκλογές, ειδικά στη Ρώμη. Η ίδια η Μελόνι δεν θέλει να είναι υποψήφια, καθώς έχει βάλει στο μάτι την πρωθυπουργία. Και αν τα Αδέλφια της Ιταλίας πάρουν την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, ούτε ο Σαλβίνι ούτε κάποιος άλλος θα μπορεί να τη σταματήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News