Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα οδηγούσε σε πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι.
Αναφερόμενος στις φήμες για ένα ανυπόγραφο διπλωματικό έγγραφο που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες, το οποίο προτείνει την δημιουργία μεγαλύτερων κρατών για τη Σερβία, την Αλβανία και την Κροατία, ο Πεντάροφσκι είπε στο Euronews: «Μπορώ να σας πω ως κάποιος που τα έχει ζήσει όλα αυτά, όχι όπως οι πολίτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά γνωρίζουμε κάτι γι ‘αυτό, ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, χωρίς να υπάρξει την ίδια μέρα το απόγευμα, την ίδια ακριβώς ημέρα, ένα λουτρό αίματος. Είναι τόσο απλό».
Αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση λένε ότι το έγγραφο για την αλλαγή συνόρων είναι αβάσιμο και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Η φήμη για την ύπαρξη του non paper προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω του γεγονότος ότι προτείνει την αλλαγή των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας.
Το non paper δημοσιεύθηκε στη σλοβενική ιστοσελίδα Necenzuriran και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Λέγεται μάλιστα, ότι προέρχεται από τον σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος το έστειλε τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.
«Οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα των Βαλκανίων δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και οποιαδήποτε τέτοια ιδέα δεν θα βρει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Πενταρόφσκι σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο ή όχι, η θέση του είναι από καιρό γνωστή.
Ο σκοπιανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ να καταδικάσει το σχέδιο ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δημιουργός του.
«Αυτές οι ιδέες είναι πολύ επικίνδυνες, ειδικά σε αυτή την περιοχή, που πολύ πρόσφατα βγήκε από μία αιματηρή περίοδο με τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή, εκατομμύρια αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, η αφρόκρεμα έφυγε για πάντα από τις πατρίδες τους», πρόσθεσε ο Πενταρόφσκι.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα τέτοιο έγγραφο και ότι δεν μπορεί να το σχολιάσει.
Ομως, είπε ο ίδιος, η Βόρεια Μακεδονία είναι κυρίαρχη χώρα και η ακεραιότητά της διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, αλλά και τη συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η αλλαγή των συνόρων είναι δυνατή μόνο με την έννοια της κατάργησής τους από τη στιγμή που οι βαλκανικές χώρες θα γίνουν κράτη μέλη της ΕΕ, τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News