351
Η μείωση της οσφρητικής ικανότητας δείχνει βλάβη σε συγκεκριμένα νεύρα που επηρεάζονται από τις παθήσεις (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Ερχεται τεστ… όσφρησης για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 19:22
Η μείωση της οσφρητικής ικανότητας δείχνει βλάβη σε συγκεκριμένα νεύρα που επηρεάζονται από τις παθήσεις (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Ερχεται τεστ… όσφρησης για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 19:22

Ενα οικονομικό και αξιόπιστο τεστ, που πραγματοποιείται με την… οσμή, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση του κορονοϊού. Αν τα τεστ αυτά εξελιχθούν αρκετά, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν για να διαγνώσουν σε αρκετά πρώιμο στάδιο ασθενείς που πρόκειται να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Το τεστ αφορά μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το 1980 για τη διάγνωση της υποσμίας, δηλαδή της μείωσης της οσφρητικής ικανότητας, αλλά πλέον θα είναι πιο εξελιγμένο και πολύ πιο οικονομικό.

Πρόκειται για κάρτες τις οποίες το υπό διάγνωση άτομο ξύνει και μυρίζει. Οι κάρτες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες χώρες για τη διερεύνηση νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις, καθώς και σε αυτά τα νοσήματα επηρεάζονται τα οσφρητικά κύτταρα της μύτης, όπως και στις ιογενείς λοιμώξεις.

Κόστος και παραγγελίες

Το συγκεκριμένο τεστ αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 25 ευρώ, κάτι που το καθιστά ασύμφορο για μεγάλης κλίμακας μαζικούς ελέγχους, όπως αυτούς που γίνονται για τον κορονοϊό.

Διευκρινίζεται ότι τα rapid tests κοστίζουν περίπου 3 ευρώ, όταν πραγματοποιείται μαζική παραγγελία, ενώ η τιμή στη λιανική κυμαίνεται από 8 έως 12 ευρώ.

Ωστόσο, βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν το τεστ ακόμη πιο ακριβές ως προς τη διάγνωση, ενώ μείωσαν την τιμή του σε περίπου 3 ευρώ ανά τεμάχιο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Royal Society Interface, το νέο τεστ, που κατασκεύασαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, αποτελείται από μία κάψουλα εμποτισμένη με αρωματικά έλαια, η οποία τοποθετείται μεταξύ δύο λωρίδων ταινίας. Οταν ο χρήστης διαχωρίσει τις δύο λωρίδες, η κάψουλα σπάει και τα δύο κομμάτια της ταινίας ξεκολλάνε για να απελευθερώσουν το άρωμα.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν κάψουλες με άρωμα κερασιού, καρύδας, γαρίφαλου, πορτοκαλιού, μέντας ή κρεμμυδιού, οι οποίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και ως τεστ για τον κορονοτεχνολογιών για την αξιολόγηση στην αλλαγή τηςϊό. Βέβαια, δεν εκδηλώνουν όλοι όσοι προσβάλλονται από κορονοϊό ανοσμία, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό.

Η ανάπτυξη νέων τεστ οσφρητικής ικανότητας είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τους γιατρούς και στο μέλλον αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τους Times, να χρησιμοποιηθούν για την πρώιμη διάγνωση ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...