Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν για ακόμη μία φορά οι αρμόδιοι επιστήμονες για τη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, το 95% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της πόλης είναι κατειλημμένες. Υψηλή είναι και η κάλυψη στην επικράτεια, με το 87% των ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες.
Συνολικά νοσηλεύονται 5.400 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες, όπως είπε η ίδια.
«Την εβδομάδα που πέρασε φάνηκε μείωση νέων εισαγωγών, με 500 εισαγωγές λιγότερες την ημέρα. Η αποκλιμάκωση θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ακόμη», εκτίμησε η καθηγήτρια.
«Ολες οι εισηγήσεις μας έχουν βασικό κανόνα να μην αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Συνεπώς παραμένουμε πιστοί στα μέτρα ατομικής προστασίας», κατέληξε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργά κρούσματα, φθάνουν τα 25.000 σε όλη την επικράτεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιστοιχούν περίπου 30 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Υπάρχουν όμως και περιοχές στη χώρα που εξακολουθούν να παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η Αττική, και κυρίως η Δυτική Αττική, ο κεντρικός και δυτικός τομέας, καθώς και ο Πειραιάς, ενώ φόβους στους ειδικούς προκαλεί και η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Γιατί δεν επιτράπηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις
Η απόφαση να μην ανοίξουμε το Πάσχα τους δρόμους για διαπεριφερειακές μετακινήσεις ελήφθη διότι τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πολλά κρούσματα και θέλαμε να προστατεύουμε τις επαρχιακές πόλεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα που έχουν τα νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News