Ενα σπάνιο καφεόδεντρο, που πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί, εντοπίστηκε ξανά και ίσως είναι αυτό που θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή του καφέ, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Εχει διαπιστωθεί ότι η κλιματική αλλαγή, εκτός όλων των άλλων, επηρεάζει αρνητικά και τα φυτά του καφέ. Τα καφεόδεντρα, και ειδικά αυτά που οι καρποί τους παράγουν τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες καφέ, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή. Εχουν δημοσιευτεί διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στην ποσότητα όσο και την ποιότητα του καφέ που θα καλλιεργείται από εδώ και πέρα.
Ο Άαρον Ντέιβις, ως επιστήμονας των περίφημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας, γνώριζε ότι υπήρχε ένα φυτό του καφέ που ίσως μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ομως είχε στη διάθεσή του μόνο ένα πολύ παλιό βάζο με κάποιους καρπούς αυτού του φυτού. Το βάζο και οι καρποί είχαν ηλικία 125 ετών και στα αρχεία των Κήπων Kew υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για το γυάλινο αντικείμενο και το περιεχόμενό του.
Θα σωθεί η καθημερινή μας απόλαυση;
Ο Ντέιβις, με βάση τα στοιχεία που γνώριζε, ταξίδεψε στα πεδινά δάση της Σιέρα Λεόνε για να αναζητήσει αυτό το φυτό που θεωρούνταν εξαφανισμένο από τα τέλη του 20ού αιώνα. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, ο Ντέιβις στάθηκε τυχερός, αφού μέσα σε διάστημα μόλις έξι ωρών εξερεύνησης στη ζούγκλα, εντόπισε το φυτό.
Πρόκειται για το φυτό Coffea stenophylla, που οι καρποί του όχι μόνο έχουν ποιότητα και γεύση παρόμοια με αυτούς της κορυφαίας ποικιλίας arabica, αλλά, όπως φαίνεται, είναι ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, στην οποία το φυτό της arabica δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτο.
«Αν με ρωτούσατε πριν από μερικά χρόνια αν μπορούμε να βρούμε ένα καφέ που να είναι ανθεκτικός στην κλιματική αλλαγή και να έχει παράλληλα υπέροχη γεύση, θα απαντούσα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο φυτό αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο» αναφέρει ο Ντέιβις.
Τα φυτά της ποικιλίας arabica πρέπει να καλλιεργούνται σε τροπικές περιοχές αλλά με υψηλή υγρασία. Καθώς όμως η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξάνεται, οι περιοχές όπου μπορούν να καλλιεργηθούν τα φυτά της arabica ολοένα και λιγοστεύουν. Η ποικιλία robusta που καλλιεργείται εκτεταμένα και είναι πιο ανθεκτική από την arabica, έχει πιο βαριά και πικρή γεύση από την arabica και θεωρείται κατώτερης ποιότητας. «Υπάρχουν 124 είδη καφέ που αναπτύσσονται μόνα τους στην άγρια φύση. Κάποια από αυτά μεγαλώνουν σε πιο ξηρά περιβάλλοντα, σε θερμότερες συνθήκες αλλά η γεύση των καρπών τους είναι πραγματικά απαίσια. Ο,τι και να κάνει κάποιος με τον καφέ αυτών των φυτών, δεν θα μπορέσει τελικά να τον βγάλει στο εμπόριο» αναφέρει ο Ντέιβις. Η σύγκριση που έγινε στο DNA του φυτού που εντόπισε ο βρετανός επιστήμονας έδειξε ότι είναι το ίδιο με αυτό των καρπών στο βάζο.
«Ο εντοπισμός ενός είδους καφέ που μεγαλώνει σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει εξαιρετική γεύση είναι επιστημονική ανακάλυψη που γίνεται μία φορά στη ζωή. Αυτό το είδος μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για το μέλλον του καφέ υψηλής ποιότητας» καταλήγει ο βρετανός επιστήμονας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News