Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξεκινούν τις πρώτες κλινικές δοκιμές που θα ρίξουν φως στα αίτια και τα αποτελέσματα της επαναμόλυνσης από κορονοϊό.
Η διαδικασία ονομάζεται «δοκιμή ανθρώπινης πρόκλησης» και συμμετέχουν μόνο άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί και έχουν αναρρώσει από λοίμωξη Covid-19.
Οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος της ανοσολογικής ανταπόκρισης που εμποδίζει την επαναμόλυνση από κορονοϊό, ενώ παράλληλα θα διερευνήσουν πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στον ιό για δεύτερη φορά, όπως γράφει το CNBC.
Η έρευνα γίνεται καθώς μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι γνωστά στους ειδικούς για τη διαδικασία της επαναμόλυνσης και στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις.
Ετσι, θέλουν να γνωρίζουν από πριν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά, όσοι έχουν ήδη αναρρώσει από μία πρώτη λοίμωξη.
Η μελέτη χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινά μέσα στον Απρίλιο, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.
Στο συγκεκριμένο τύπο μελετών, οι συμμετέχοντες εκτίθενται σκόπιμα στον ιό, ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις που θα έχουν.
«Οι μελέτες πρόκλησης είναι ελεγχόμενες και έτσι μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ληφθούν από τη φυσική επαναλοίμωξη στον γενικό πληθυσμό», εξηγεί η Ελεν Μακσέιν, επικεφαλής της ομάδας έρευνας και καθηγήτρια Εμβολιασμών στο τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ίδια εξηγεί ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, θα γνωρίζουμε ακριβώς πώς αντέδρασε το ανοσοποιητικό σύστημα στην πρώτη λοίμωξη από τον κορονοϊό, ακριβώς πότε προκλήθηκε η δεύτερη λοίμωξη και ακριβώς το ιικό φορτίο που τις προκάλεσε.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μελέτη θα τους βοηθήσει να μάθουν πολύ περισσότερα για τη συμπεριφορά του κορονοϊού, αλλά και να μπορούν να προβλέπουν εάν αυτοί που νοσούν για δεύτερη φορά είναι αρκετά προστατευμένοι από βαριά νόσηση ή θάνατο.
Στην πρώτη φάση της δοκιμής θα συμμετάσχουν αρχικά 24 εθελοντές, οι οποίοι θα χωριστούν σε ομάδες και θα λάβουν από τη μύτη το πανδημικό στέλεχος του κορονοϊού, δηλαδή όχι κάποιο μεταλλαγμένο.
«Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε με μια πολύ χαμηλή δόση και, εάν είναι απαραίτητο, να αυξηθεί. Στόχος μας είναι να μολύνουμε το 50% των ασθενών μας, αλλά να εκδηλώσουν ή καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα», εξηγεί η Μακσέιν, προσθέτοντας ότι μόλις καθοριστεί η δόση που απαιτείται, θα χορηγηθεί σε ακόμη 10 με 40 συμμετέχοντες για επιβεβαίωση.
Η δεύτερη φάση της μελέτης θα περιλαμβάνει μια νέα ομάδα συμμετεχόντων και θα μελετήσει προσεκτικά την ανοσολογική τους ανταπόκριση πριν και μετά την έκθεση στον ιό, καθώς και το ιικό φορτίο και τα συμπτώματα σε εκείνους όπου επανεμφανίζεται η λοίμωξη Covid.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της επαναμόλυνσης ή εκδήλωσης συμπτωμάτων σε οποιαδήποτε φάση της δοκιμής, θα δοθεί στους συμμετέχοντες θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν περίπου 6.000 ευρώ για τη συμβολή τους στη μελέτη, καθώς κάθε εθελοντής θα πρέπει να είναι σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 ημέρες κατά τη διάρκεια της δοκιμής και να παρακολουθείται για 12 μήνες.
Η ομάδα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η μελέτη θα μπορούσε να αποκαλύψει και το επίπεδο των διαφορετικών πτυχών της ανοσολογικής απόκρισης που απαιτούνται για την πρόληψη της επανεμφάνισης του ιού, αλλά επίσης μπορεί να ρίξει φως και στη διάρκεια της ανοσίας, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News