«Δεν είμαι ο Ζορμπάς, αλλά είμαι ένας πραγματικός Ελληνας». Και μόνο αυτή η επισήμανση του Αλμπερτ Μπουρλά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera και άλλες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, αρκεί για να δώσει ένα ξεχωριστό και επιπλέον ενδιαφέρον στα όσα, ούτως ή άλλως εξόχως ενδιαφέροντα, είπε ο άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με τον Φεντερίκο Φουμπίνι, αρθρογράφο του ιταλικού φύλλου, ενσαρκώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τις ελπίδες της ανθρωπότητας για το ξεπέρασμα της χειρότερης πανδημίας των τελευταίων εκατό ετών.
«Το πώς μιλάω, το πώς συμπεριφέρομαι, νομίζω πως αυτά έκαναν τη διαφορά στην καριέρα μου. Ημουν σταθερός στις αξίες μου αλλά έλεγα τα πράγματα ανοιχτά, δυνατά, όπως κάνουν οι Ελληνες. Με βοήθησε πολύ αυτό», εξήγησε ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer.
Ούτε ο ίδιος περίμενε ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο το 1993, όταν άρχισε να εργάζεται στο παράρτημα της Pfizer στην Ελλάδα ως διευθυντής του τμήματος Υγείας Ζώων, έχοντας σπουδάσει Κτηνιατρική στο ΑΠΘ. Το ότι υπήρχε ήταν ήδη αξιοθαύμαστο, αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας πως οι γονείς του Μπουρλά συγκαταλέγονταν μεταξύ των ελάχιστων εβραίων της Θεσσαλονίκης που επέζησαν από τους διωγμούς των ναζιστών. Η μητέρα του γλίτωσε την τελευταία στιγμή το εκτελεστικό απόσπασμα (χάρη στην παρέμβαση ενός χριστιανού γαμπρού της) ενώ ο πατέρας του έτυχε να μη βρίσκεται στο γκέτο όταν η πλειονότητα των εβραίων συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Αουσβιτς.
Σήμερα ο Αλμπερτ Μπουρλά συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον Ουγκούρ Σαχίν, τον τουρκικής καταγωγής ογκολόγο και ιδρυτή της BioNTech, της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας η οποία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοïού που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA και αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας.
«Πιστεύω πως πρόκειται για ένα υπέροχο μήνυμα. Είμαστε φίλοι. Αρχίσαμε να εργαζόμαστε μαζί πριν από έναν χρόνο, δίχως καν να έχουμε ένα συμβόλαιο, δεν υπήρχε χρόνος για να συνταχθεί, έπρεπε να σώσουμε τον κόσμο», εξήγησε ο Μπουρλά
Ερωτηθείς πότε πιστεύει πως θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της πλειονότητας των ευρωπαίων πολιτών, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας, ο επικεφαλής της Pfizer ανέφερε καταρχάς: «Δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες».
Μιλώντας, ωστόσο, για τη δική του εταιρεία επισήμανε τα εξής: «Εμείς προγραμματίζουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών με εμβόλια κατά τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό το τρίμηνο θα παραδώσουμε 250 εκατομμύρια δόσεις, έχοντας παραδώσει 62 εκατομμύρια έως τον Μάρτιο. Και διεξάγονται συνομιλίες για να κάνουμε περισσότερα. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε. Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, όπως φαίνεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες εταιρείες. Κάποιο ζήτημα μπορεί πάντα να προκύψει, όταν καταπιάνεσαι με την εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία παρασκευής βιολογικών προϊόντων», υπενθύμισε.
Ομως ο Αλμπερτ Μπουρλά είναι αισιόδοξος. Και θεωρεί πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα έως το φθινόπωρο, όχι μόνον γιατί η παραγωγική διαδικασία της Pfizer αποδείχτηκε «σταθερή και αξιόπιστη» αλλά και επειδή υπάρχει ήδη το παράδειγμα του Ισραήλ.
«Φυσικά το Ισραήλ είναι μία μικρή χώρα με κλειστά σύνορα. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές είναι περιορισμένες και ο πληθυσμός ζει σε μία σχεδόν διαρκώς εμπόλεμη κατάσταση, οπότε γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί ταχέως σε μία κρίση. Αλλά εκεί καταφέραμε να αποδείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο πως υπάρχει ελπίδα. Αυτός ήταν ο σκοπός της μελέτης των δεδομένων του Ισραήλ. Γνωρίζαμε ότι μετά τα πρώτα εμβόλια η ευφορία θα περιοριζόταν καθώς, μήνα με το μήνα, ο κόσμος θα έβλεπε ότι η ζωή δεν αλλάζει σημαντικά. Αλλά στο Ισραήλ μπορούμε να δούμε τον πραγματικό αντίκτυπο του εμβολίου. Οταν καλύπτεται ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, καθίσταται δυνατή η επιστροφή στην προηγούμενη, σχεδόν, ζωή. Το ζήτημα είναι το πότε θα εμβολιαστεί ο κόσμος. Αλλά από τη δική μας σκοπιά, είμαι αισιόδοξος», επανέλαβε ο Μπουρλά. «Στις εγκαταστάσεις μας στο Πουρς του Βελγίου, προγραμματίζουμε έως το τέλος Μαΐου να παράγονται περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα», πρόσθεσε.
Οσον αφορά την κυρίαρχη άποψη πως η Γηραιά Ηπειρος έχει μείνει πίσω, σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στους εμβολιασμούς, φαίνεται πως ο Μπουρλά έχει διαφορετική άποψη.
«Κοιτώντας τα δεδομένα όσον αφορά την Ευρώπη, δεν θεωρώ πως υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες πολύπλοκες χώρες. Η προμήθεια δόσεων για 447 εκατομμύρια ανθρώπους και η χορήγησή τους είναι μία κολοσσιαία επιχείρηση. Με βάση όσα βλέπω από τη δική μας πλευρά (η ΕΕ) λειτουργεί σαν ένα καλά λαδωμένο γρανάζι. Και οι 27 χώρες λαμβάνουν αυτά που ζητούν, αποστέλλουμε δόσεις σε πολλά κέντρα, σε κάθε κράτος, κάθε εβδομάδα. Ολες οι δόσεις φτάνουν στην ώρα τους με ακρίβεια 99,9%. Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ είναι πολύ μεγάλη και δεν κατάφεραν όλοι οι προμηθευτές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Αυτό δημιούργησε προσωρινά κάποια προβλήματα. Αλλά τώρα επιταχύνουμε όλοι την παραγωγή και θεωρώ πως μέσα σε διάστημα δύο μηνών δεν θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την επάρκεια δόσεων. Οι ποσότητες θα είναι επαρκείς. Το φως που βλέπουμε στο βάθος του τούνελ θα αρχίσει να γίνεται ολοένα πιο έντονο», σημείωσε.
Μάλιστα o Μπουρλά δηλώνει πως σύντομα η εταιρεία του θα μπορεί να καλύψει τα σημαντικά κενά που δημιουργήθηκαν στην εμβολιαστική εκστρατεία της ΕΕ, εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
«Εάν μας προσφέρουν τη δυνατότητα, η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την Ευρώπη με εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερες δόσεις το 2022 και το 2023, που θα παράγονται στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά μας. Το δίκτυό μας έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια δόσεις τον επόμενο χρόνο. Διαπραγματευόμαστε με την Κομισιόν και με πολλές άλλες χώρες στο κόσμο για συμβόλαια προμήθειας εμβολίων Covid το 2022 και το 2023. Είμαι ευτυχής που μπορώ να το πω. Θέλουμε να καταστούμε μόνιμοι συνεργάτες των υγειονομικών αρχών όλου του κόσμου στη μάχη κατά αυτής της πανδημίας», αποκάλυψε ο Μπουρλά.
Σχετικά με όλους όσοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται η ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία μόνιμη, διαρκή πανδημία, με νέες μεταλλάξεις να εμφανίζονται πριν να έχουν προλάβει όλοι να εμβολιαστούν κατά των προηγούμενων, ο Μπουρλά, ωσάν εξαιρετικός επιστήμονας που είναι, σημείωσε καταρχάς πως «δεν το γνωρίζουμε, θα μπορούσε να συμβεί».
Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να καταστεί η νόσος του κορονοïού ενδημική. «Νομίζω πως θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Και δεν είμαι αισιόδοξος λόγω του μεσογειακού μου ταπεραμέντου. Εχω τα στοιχεία. Γνωρίζω πως έχουμε στη διάθεσή μας ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουν κατασκευαστεί στην Ιατρική, ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 95%. Με το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), έχουμε μία τεχνολογία που μπορεί να τροποποιηθεί πολύ γρήγορα εάν εμφανιστεί μία μετάλλαξη. Με άλλες τεχνολογίες αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα δύο μηνών, γιατί πρέπει να απομονωθεί ο ιός, να καλλιεργηθεί και να γίνουν δοκιμές. Αντιθέτως με την τεχνολογία mRNA εργαζόμαστε σε αρχεία υπολογιστή. Μόλις κοινοποιήθηκε ο γενετικός κώδικας του κορονοïού, λάβαμε το σχετικό αρχείο από ένα εργαστήριο και με βάση αυτό αναπτύξαμε το εμβόλιο. Τα πάντα είναι ψηφιοποιημένα, αυτοματοποιημένα, για αυτό τα ανθρώπινα λάθη είναι σπάνια. Και γνωρίζοντας πως μπορούμε να θέσουμε γρήγορα υπό έλεγχο την οποιαδήποτε μετάλλαξη και πως έχουμε ένα εμβόλια με αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 95%, πιστεύω πως η Covid θα καταλήξει σαν τη γρίπη. Θα εμβολιαζόμαστε και θα ζούμε πλήρως τις ζωές μας. Φυσικά αυτή είναι απλά η δική μου εκτίμηση. Τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν. Αλλά με βάση με όλα όσα έχω δει, αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο», τόνισε ο Μπουρλά.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα εμβόλια κατά του κορονοïού, περιλαμβανομένου και της Pfizer, από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία, το μεγάλο αφεντικό του αμερικανικού κολοσσού των φαρμάκων δηλώνει πως δεν ανησυχεί καθώς πιστεύει πως «το εμβόλιο θα καταστεί παγκόσμιο κοινό αγαθό επειδή θα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές δόσεις».
«Υφίσταται πάντα μία κάποια ρητορικότητα. Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δυσχεραίνουν την παραγωγή. Το πραγματικό εμπόδιο είναι ότι κινηθήκαμε με την ταχύτητα του φωτός. Αναπτύξαμε μέσα σε χρόνο ρεκόρ ένα εμβόλιο που δεν είχε παρασκευαστεί ποτέ ξανά. Δεν υπήρχε καμία δομή στον κόσμο που να παράγει mRNA. Δεν υπήρχε τίποτα, οπότε έπρεπε να αρχίσουμε από το μηδέν. Και χρειάστηκε να το κάνουμε, αποδεχόμενοι πλήρως τον κίνδυνο αποτυχίας. Το ότι έχουμε καταφέρει να προμηθεύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αποτελεί θαύμα. Σύντομα θα είναι δισεκατομμύρια. Τα χρήματα που ζητάμε δεν είναι πολλά και δεν επιδιώκουμε να παράγουμε λιγότερες δόσεις από όσες μπορούμε. Ψάχνουμε παντού να βρούμε άλλους που θα μπορούσα να παράγουν για εμάς, ακόμη και μικρά εργαστήρια όπου μπορούν να παράγονται δέκα εκατομμύρια δόσεις. Για δισεκατομμύρια δόσεις απαιτήθηκαν πραγματικά σημαντικές επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο Μπουρλά.
Σχολιάζοντας τη συνεργασία του, η οποία μέσα σε λίγους μήνες μετεξελίχτηκε σε φιλία, με το ζεύγος των επιστημόνων ιδρυτών της BioNTech, του Ουγκούρ Σαχίν και της Οζλέμ Τουρετσί, σημείωσε πως αποτελεί ένα «υπέροχο μήνυμα προς όλον τον κόσμο», το γεγονός πως «ένας Ελληνας εβραίος από τη Θεσσαλονίκη και δύο Τούρκοι μουσουλμάνοι, που ζουν σε διαφορετικές χώρες, συνεργάζονται και καταβάλλουν προσπάθειες δίχως καν να έχουν υπογράψει κάποιο συμβόλαιο, μόνο για να σώσουν τον κόσμο. Το ότι είμαι μετανάστης νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Δουλεύοντας στην Pfizer έχουμε ζήσει σε οκτώ διαφορετικές πόλεις πέντε χωρών. Αυτό προσέφερε σε μένα και στα παιδιά μου το πιο όμορφο δώρο: τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες», είπε.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να έχει φτάσει έως εκεί που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στην κορυφή μίας πανίσχυρης αμερικανικής πολυεθνικής, εάν παρέμενε, όχι στην Ελλάδα απαραίτητα αλλά στην Ευρώπη, ο Μπουρλά παραδέχτηκε πως «αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Εκλέχτηκα διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας από ένα διοικητικό συμβούλιο που γνώριζε την ταπεινή μου καταγωγή από μία μικρή χώρα. Ηξεραν πως μιλάω με βαριά προφορά και πως στα αγγλικά ενίοτε πετάω καμιά λάθος λέξη. Ομως με επέλεξαν να διευθύνω μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές. Οταν με ενημέρωσαν, ξέρετε τι τους είπα; “Only in America” ( “Μόνον στην Αμερική”) συμβαίνουν αυτά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News