Ολα ξεκίνησαν από τη Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, η οποία σε μια προφανή επιχείρηση προσέγγισης της ψήφου των αποδήμων μίλησε στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς» για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, τονίζοντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει.
Ειρωνεία; Οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί στα τέλη του 2019 –όταν με ευρεία πλειοψηφία είχε περάσει από τη Βουλή ο εμβληματικός νόμος που δίνει δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού– είχαν προκύψει ύστερα από αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των μακρών διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων.
Τώρα βγαίνει η κυρία Τζάκρη και τους καταγγέλλει στην ιστορική ομογενειακή εφημερίδα ως «υποτιμητικούς» υποσχόμενη την κατάργησή τους!
Η κυβέρνηση δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη: και τις θέσεις που εξ αρχής επεδίωκε προωθεί και εγκλωβίζει στην ατζέντα της τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκανε έτσι ρελάνς τη Δευτέρα, μέσω του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος κατέθεσε άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί το 2019 και πέταξε το «μπαλάκι» στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο οποίος επισήμως έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για το ζήτημα, ενώ μόλις πρόσφατα είχε υιοθετήσει επισήμως μια συγκρουσιακή τακτική για τις μάχες στη Βουλή, απειλώντας ακόμα και με αποχές από τις ψηφοφορίες.
Θα μπορεί όμως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τον «ανένδοτο» μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα που η ίδια η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος ανέδειξε; Θα αρνηθεί τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει η ρύθμιση με την απαραίτητη πλειοψηφία 200 βουλευτών;
Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε, στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών το πρωί της Δευτέρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ανέφερε το όλο θέμα ως πρώτο στην εισαγωγική της τοποθέτηση:
«Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός επικράτειας έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους. Για να ψηφιστεί, ωστόσο, ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό σε αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
»Μόλις τώρα, η αρμόδια αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε -σε συνέντευξή της στον “Εθνικό Κήρυκα”- ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου υποσχόμενη μάλιστα ότι “θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας”.
»Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.
»Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική».
Ποιοι περιορισμοί ψηφίστηκαν το 2019
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, ως προς τους περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, προέβλεπε ότι:
– Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
– Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
– Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
– Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:
Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News