Ενα επιστημονικό πόρισμα που μέχρι πριν από έναν χρόνο θα περνούσε απαρατήρητο, τώρα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία. Η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Πολιτικών Επιστήμης σε Υπηρεσίες Βιοποικιλότητας και Οικοσυστήματος (IPBES) είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ στην οποία μετέχουν 22 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Στην τελευταία τους έκθεση οι επιστήμονες του IPBES αναφέρουν ότι υπάρχουν περί τους 1,7 εκατ. ιούς στα θηλαστικά ζώα και τα πτηνά, οι οποίοι δεν έχουν ανακαλυφθεί, και οι μισοί εξ αυτών αποτελούν δυνητική απειλή για την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιτροπής, περίπου 830.000 από αυτούς τους ιούς θα μπορούσαν να περάσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν νέες πανδημίες. Υποστηρίζουν ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα κάποιες οργανωμένες δράσεις, οι πανδημίες θα κάνουν ολοένα πιο συχνά την εμφάνισή τους, θα εξαπλώνονται ταχύτερα και θα εξοντώνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.
«Πρέπει να υπάρξει ένας πραγματικός μετασχηματισμός στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μολυσματικές ασθένειες. Θα πρέπει να αναλάβουμε προληπτικές δράσεις αν θέλουμε να αποφύγουμε την έλευση μιας “Εποχής πανδημιών”» αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.
Ο φόβος αυτός είναι διάχυτος πλέον στην επιστημονική κοινότητα και αναλαμβάνονται διαφόρων ειδών πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες προέρχεται από επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Davis. Δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, ένα online εργαλείο ελέγχου και παρακολούθησης ιών που έχουν ανακαλυφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ζώα. Το SpillOver, όπως ονομάζεται αυτό το εργαλείο, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες, δείχνει τον βαθμό επικινδυνότητας ενός ιού για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το εργαλείο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News