317
Φωτογραφία αρχείου από στάδιο παραγωγής του εμβολίου της BioNTech σε εργοστάσιο στη Γερμανία | REUTERS /Kai Pfaffenbach

Νέο εμβόλιο με δυνατότητες μαζικής παραγωγής θα σώσει τις φτωχές χώρες

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 19:22
Φωτογραφία αρχείου από στάδιο παραγωγής του εμβολίου της BioNTech σε εργοστάσιο στη Γερμανία
|REUTERS /Kai Pfaffenbach

Νέο εμβόλιο με δυνατότητες μαζικής παραγωγής θα σώσει τις φτωχές χώρες

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 19:22

Ενα νέο, οικονομικό και, όπως έχει αποδειχθεί από τα πειράματα σε ζώα αρκετά αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, ξεκινά τις κλινικές δοκιμές σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ). Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως, όπως γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ).

Το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία NDV-HXP-S και είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί ένα νέου τύπου μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19.

Επιπλέον, έχει χαμηλό κόστος και θα μπορούσαν να παραχθούν έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις κάθε χρόνο.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson, πρέπει να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια, με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών. Αντίθετα, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αβγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο. Μάλιστα, από κάθε αυγό μπορούν να παραχθούν πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που σήμερα αγωνίζονται να βρουν διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές.

Στο μέλλον, πιθανώς θα μπορούν να παράγουν και οι χώρες αυτές το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν οικονομικά από τις γειτονικές τους χώρες, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Θετικά δείγματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα πειράματα που έχουν γίνει σε τρωκτικά, το εμβόλιο φαίνεται να δίνει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητά του.

Το συντονισμό για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου από αμερικανούς επιστήμονες έχει αναλάβει το Κέντρο PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το κοινωφελές Ιδρυμα Γκέιτς. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου δρ Μπρους Ινις δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα εμβόλιο παγκόσμιας κλάσης».

Η πρώτη φάση των κλινικών  δοκιμών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μερικούς μήνες αργότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...