Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών-τεσσάρων ημερών θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα. Αυτό είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αρνούμενος να δηλώσει σίγουρος για την αποκατάσταση της διά ζώσης εκπαίδευσης από τις 12 Απριλίου στα σχολεία.
Ο κ. Βατόπουλος μίλησε για «σχολεία». Οπως παρατήρησε υπάρχουν δύο θεωρήσεις: η μία προκρίνει το άνοιγμα των Λυκείων, που όμως είναι παρακινδυνευμένη επιδημιολογικά λόγω συμπεριφορών των μεγάλων μαθητών, και η δεύτερη το άνοιγμα των Δημοτικών, όπου τα παιδιά είναι πολύ πιο πειθαρχημένα. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να ανοίξουν τα Λύκεια –κυρίως η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών– και δεν την ενδιαφέρουν στην παρούσα φάση τα Δημοτικά.
«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος μίλησε για δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά, όπως είπε, και η δεύτερη, που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των Δημοτικών. Ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι με τα λεγόμενα self tests στους μαθητές των Λυκείων υπάρχει μια κάποια ασφάλεια.
Για το Πάσχα τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται από το πού βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν, το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».
Στο ερώτημα εάν η Επιτροπή δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει και ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.
Από την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι κάθετοι και αρνούνται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Πρόσφατα, δε, ο αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επιχειρηματολόγησε στη Βουλή κατά αυτής της πρακτικής λέγοντας, ότι αν υπήρχε δημοσιοποίηση των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων, θα ήταν σαν να τους «αδειάζει» η κυβέρνηση.
Πάντως, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι η Επιτροπή δεν δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση.
Η πίεση δεν είναι από την κυβέρνηση, η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει, τόνισε ο καθηγητής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News