Η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε προδιαγράψει – αυτό τόνισε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
Για την ώρα, όπως είπε ο Τζόνσον, δεν υπάρχουν ενδείξεις, όπως η εμφάνιση νέας μετάλλαξης ή η αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, οι οποίες να αναγκάζουν τη χώρα να βγει από το χρονοδιάγραμμά της. Βάσει αυτού, μέχρι το μέσον του καλοκαιριού θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί και οι περισσότεροι ενήλικες θα είναι εμβολιασμένοι.
Με αυτά τα δεδομένα, από την επόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου θα ανοίξουν και πάλι κουρεία και κομμωτήρια, τα εστιατόρια και οι παμπ θα σερβίρουν σε εξωτερικούς χώρους σε καθημένους, ενώ θα ανοίξουν και πάλι τα γυμναστήρια, οι ζωολογικοί κήποι και οι βιβλιοθήκες.
Ακόμη, τα μέλη κάθε οικογένειας θα μπορούν να κάνουν διακοπές εντός Αγγλίας, οι γάμοι θα μπορούν να έχουν μέχρι και 15 καλεσμένους, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών στους χώρους φροντίδας, στους οίκους ευγηρίας, κ.λπ. Περιορισμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για τις συγκεντρώσεις σε υπαίθριο χώρο.
Η τηλεργασία θα εξακολουθήσει για όσους μπορούν να εργαστούν με αυτόν τον τρόπο.
Τουρισμός, μάλλον από τον Μάιο
Ειδικά για τα διεθνή ταξίδια, που προς το παρόν δεν επιτρέπονται, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι ευελπιστεί να τα επιτρέψει ξανά από τον Μάιο, χωρίς να αγνοεί τις δυσκολίες και την πιθανότητα εισαγωγής του ιού από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, πολίτες και επιχειρήσεις θα ενημερωθούν εγκαίρως από την κυβέρνηση για την ημερομηνία άρσης των περιορισμών.
Στο πλαίσιο της πολιτικής για δύο self test ανά Βρετανό, ο Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τεστ ακόμη και αν δεν αισθάνονται ύποπτα συμπτώματα.
Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει σενάρια για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μεταξύ των οποίων και την πιθανότητα έκδοσης πιστοποιητικών για την Covid, που θα δείχνουν αν κάποιος έχει ανοσία στον ιό.
Τόνισε ότι είναι εντελώς εκτός συζήτησης να ζητείται από τους πολίτες να επιδείξουν πιστοποιητικό όταν θα επισκέπτονται καταστήματα ή παμπ. Οπως διευκρίνισε, η ύπαρξη του πιστοποιητικού θα είναι χρήσιμη για τα ταξίδια στο εξωτερικό, εξάλλου με τη μία ή την άλλη μορφή όλες οι χώρες σκέφτονται αυτή τη λύση.
Η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει στο Κοινοβούλιο όποια λύση για το πιστοποιητικό προκρίνει τελικά, είπε ο Τζόνσον. Το σύστημα, όπως προσέθεσε, δεν θα κάνει διακρίσεις έναντι των πολιτών που για διάφορους λόγους (π.χ. εγκυμοσύνη) δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News