Τέλη Σεπτεμβρίου 2020: Μάντεστερ Σίτι – Λέστερ 2-5. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει υποστεί την πιο βαριά ήττα της καριέρας του σε εντός έδρας αγώνα, και οι αντίπαλοί του προφητεύουν καταστροφή: «Η Σίτι θα χάσει κι αυτό το πρωτάθλημα».
Σάββατο 3 Απριλίου 2021: Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι 0-2. Χωρίς τους Στέρλινγκ, Γκιουντογκάν, Φόντεν και Μπερνάντο Σίλβα, που έμειναν στον πάγκο, οι «Πολίτες» πέρασαν από το «Κινγκ Πάουερ» τόσο εύκολα όσο δείχνει το τελικό σκορ, απέναντι στις «Αλεπούδες» που έχουν «αρπάξει» 16 βαθμούς από τις έξι κορυφαίες ομάδες της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ.
Από τον έναν αγώνα στον άλλον μεσολάβησαν έξι μήνες και ένα «θαύμα». Από τις 22 του περασμένου Νοεμβρίου, που ηττήθηκε από την Τότεναμ, έως τις 20 Μαρτίου, η Σίτι κέρδισε 29 από τα 33 παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις, καταγράφοντας τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Ο τίτλος είναι, σχεδόν, βέβαιος. «Είμαστε πολύ κοντά», παραδέχτηκε ο Γκουαρντιόλα, αν και όλοι οι προπονητές προσπαθούν να κρατούν τους παίκτες τους σε εγρήγορση. Η Σίτι χρειάζεται ακόμη τέσσερις νίκες (το πολύ) στους 7 αγώνες που υπολείπονται για να στεφθεί πρωταθλήτρια για τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, παραμένει «ζωντανή» σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει. Στο Κύπελλο Αγγλίας βρίσκεται στους ημιτελικούς, στο Λιγκ Καπ έχει προκριθεί στον τελικό, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει φτάσει στους «8» και αύριο (Τρίτη) αντιμετωπίζει την Ντόρτμουντ στην πρώτη από τις δύο αναμετρήσεις τους. Αυτή η σεζόν, που στην αρχή της κυλούσε απελπιστικά για τους «γαλάζιους» του Μάντσεστερ, μπορεί να αποδειχτεί ιστορική: να γίνει η Σίτι ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που θα σηκώσει τέσσερα τρόπαια μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο!
Πρόπερσι είχε κατακτήσει τρία: Πρωτάθλημα, Κύπελλο Αγγλίας και Λιγκ Καπ. «Τρεμπλ» (το αυθεντικό) είχε κάνει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999: Πρωτάθλημα, Κύπελλο Αγγλίας και Τσάμπιονς Λιγκ. «Καρέ», όμως, το «quadruple» όπως λέγεται επισήμως, δεν έχει πετύχει καμία ομάδα από την Αγγλία. Μόνο η σκωτσέζικη Σέλτικ, ο πρώτος βρετανικός σύλλογος που κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το μακρινό 1967.
«Η κατάκτηση τεσσάρων τίτλων στην ίδια σεζόν δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, και δεν νομίζω ότι θα συμβεί εφέτος με την κατάσταση που επικρατεί», προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο Γκουαρντιόλα, στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα – ρεβάνς με την Γκλάντμπαχ στη Βουδαπέστη για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Εχει δίκιο. Μοιάζει απίθανο, σχεδόν ακατόρθωτο. Αλλά και μόνο το γεγονός οτι αυτή η προοπτική υπάρχει για τη Σίτι, δείχνει το πόσο πολύ έχει προοδεύσει, 13 χρόνια μετά το χάραμα της νέας της εποχής (την εξαγορά της από τους Αραβες). Πράγμα που, σε τεράστιο βαθμό, οφείλεται στον καταλανό τεχνικό.
Οι ποδοσφαιρικές του «εφευρέσεις» είναι ανεξάντλητες. Κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά με την ομάδα του, ή ακόμη κι όταν όλα λειτουργούν στην εντέλεια, εκείνος αναζητεί νέους τρόπους για να φτάνουν οι παίκτες του στη νίκη. Τώρα κατάφερε, πάλι, να βάλει μπρος μια μηχανή που φαινόταν χαλασμένη, με δύο κινήσεις. Ανέσυρε από την αρχαιότητα του σπορ το «2-3-5», ένα σύστημα που οι προπονητές είχαν εγκαταλείψει επί δεκαετίες επειδή η εφαρμογή του είναι πολύ δύσκολη, το προσάρμοσε στις σύγχρονες συνθήκες, και έφτιαξε μια ομάδα που δεν δέχεται γκολ… ούτε με αίτηση. Τον βοήθησε σε αυτό, η απόκτηση του Ντίας και η επιστροφή του Στόουνς, οι οποίοι συνέθεσαν ένα αμυντικό «δίδυμο» που μπορεί να παίζει «ψηλά» στο γήπεδο.
Η δεύτερη έμπνευσή του ήταν να μετατρέψει τον Ιλκάι Γκιουντογκάν, έναν box to box μέσο, σε δεύτερο επιθετικό. Τον πρώτο μήνα στον νέο του ρόλο (Ιανουάριο) ο Γερμανός σκόραρε πέντε γκολ, όσα είχε πετύχει στους 50 προηγούμενους αγώνες του. Και μέσα στο 2021 έχει σημειώσει περισσότερα τέρματα απ’ όσα όλοι οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ μαζί, διανύοντας την καλύτερη περίοδο της καριέρας του.
Με 14 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη της κατάταξης (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και 25 από την περυσινή πρωταθλήτρια (Λίβερπουλ), αλλά κυρίως με την μπάλα που παίζει, η Σίτι μπορεί να θεωρεί τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ ως δεδομένο. Στις 25 Απριλίου θα διεκδικήσει το Λιγκ Καπ, αντιμετωπίζοντας στον τελικό την Τότεναμ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε, επίσης, εάν οι «Πολίτες» θα έχουν προκριθεί στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.
Οσα τρόπαια κι αν δείξει η τελική καταμέτρηση, εφέτος αποδείχτηκε (για ακόμη μια φορά) οτι ο Γκουαρντιόλα είναι ένας επιστήμονας του ποδοσφαίρου, ανοιχτός σε οποιαδήποτε νέα ιδέα θα μπορούσε να συμβάλει στην εξέλιξη της ομάδας του και του σπορ, συνολικά. Δεν είναι τυχαίο οτι, όπως αποκάλυψε στις αρχές Μαρτίου η Daily Mail, η Σίτι προχώρησε στην πρόσληψη… αστροφυσικών, προκειμένου να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του συλλόγου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News