Μεγάλη δημοσιότητα πήρε πριν από λίγες μέρες η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Aerion για τα υπερηχητικά σκάφη που κατασκευάζει ένα εκ των οποίων γίνεται προσπάθεια να πετά με ταχύτητες 3,700 χλμ./ώρα – 6,200 χλμ./ώρα!
Δεν είναι όμως η μόνη εταιρεία που αποφάσισε να επενδύσει στην κατασκευή υπερηχητικών αεροσκαφών. Το 2003 πραγματοποιήθηκε η τελευταία πτήση του Κονκόρντ και όλα έδειχναν ότι οι υπερηχητικές πτήσεις ήταν ένα τελικά αποτυχημένο πείραμα όσον αφορά την πολιτική αεροπορία. Ο υπερβολικός θόρυβος, το πολύ υψηλό κόστος, οι συγκεκριμένες προδιαγραφές αεροδρομίων αλλά και θέματα ασφάλειας των πτήσεων με το Κονκόρντ αποδείχθηκαν αξεπέραστα εμπόδια που οδήγησαν στο οριστικό τέλος της χρήσης τους.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ενημερωτική ιστοσελίδα Axios διάφορες κυρίως νεοφυείς εταιρείες έχουν ριχτεί στην μάχη ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και νέων υλικών με τα οποία θα κατασκευάζονται υπερηχητικά αεροσκάφη που δεν θα είναι ιπτάμενα «θηρία» σαν το Κονκόρντ, θα έχουν μοντέρνο, εργονομικό σχεδιασμό, δεν θα παράγουν πολύ θόρυβο, θα λειτουργούν με φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα.
Οπως έγινε γνωστό ο αμερικανός μεγιστάνας και γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ παράγγειλε 20 σκάφη από την Axion για να τα βάλει στον στόλο της εταιρείας λίαρ τζετ που έχει στο χαρτοφυλάκιο του.
Εκτός από την Aerion η εταιρεία Boom Supersonic κατασκευάζει ένα ακόμη υπερηχητικό σκάφος. Την Boom Supersonic στηρίζουν εταιρείες όπως οι Japan Airlines, American Express Ventures, Emerson Collective. H εταιρεία κατασκευάζει ένα σκάφος ονόματι Overture με χωρητικότητα 65-88 επιβατών που θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει δρομολόγια σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας το 2029.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Boom Supersonic Μπλέικ Σολ υποστηρίζει ότι στόχος είναι το σκάφος να μπορεί να πετά από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη σε τέσσερις ώρες και το κόστος για να ταξιδέψει κάποιος με αυτό θα είναι 100 δολάρια! Αρχικά πάντως οι τιμές του αεροσκάφους της Boom θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στις θέσεις business class.
Αλλες εταιρείες που έχουν ριχτεί στην μάχη της κατασκευής υπερηχητικών αεροσκαφών είναι η Hermeus και η Spike Aerospace. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η NASA η οποία συνεργάζεται για την δημιουργία ενός υπερηχητικού αεροσκάφους με τον αεροναυπηγικό γίγαντα Lockheed Martin.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News