Την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επικρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ζητά άμεση επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς η Ευρώπη διανύει την «πλέον ανησυχητική εδώ και μήνες» φάση της πανδημίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ τονίζει τους «απαράδεκτα» αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην ζώνη της Ευρώπης, η οποία για τον οργανισμό περιλαμβάνει την Ρωσία, αλλά και χώρες της κεντρικής Ασίας, που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση.
«Ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού παρατείνει την πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΠΟΥ, που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
«Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος δρόμος που διαθέτουμε για την έξοδο από την πανδημία. Οχι μόνο λειτουργούν, αλλά επίσης είναι πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της προσβολής. Ωστόσο, ο εμβολιασμός γίνεται με μία απαράδεκτη βραδύτητα», προειδοποιεί στην ανακοίνωση ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
«Για να γίνω σαφής: οφείλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία ενισχύοντας την παραγωγή, περιορίζοντας τα εμπόδια στην χορήγηση των εμβολίων και χρησιμοποιώντας και την τελευταία δόση που έχουμε σε στοκ», σημείωσε ο βέλγος επιστήμονας. «Αυτήν την στιγμή, η κατάσταση στην περιοχή (Ευρώπη) είναι η ανησυχητικότερη που έχουμε διαπιστώσει εδώ και μήνες».
#Vaccines present our best way out of this pandemic. Not only do they work, they are also highly effective in preventing #COVID19 infection. However, the roll-out of these vaccines is unacceptably slow. https://t.co/hfjMGViidu
— Hans Kluge (@hans_kluge) April 1, 2021
Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, λίγοι περίμεναν να έχουν παρουσιαστεί τόσα προβλήματα στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Φαρμακευτικές αθέτησαν τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν με την ΕΕ, όπως η AstraZeneca, που θα παραδώσει μόλις το 40% των δόσεων που είχε υποσχεθεί, ενώ και η Johnson & Johnson φέρεται να έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι είναι πιθανό να μην καταφέρει να παραδώσει τα 55 εκατομμύρια εμβόλια που είχε δεσμευτεί για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η Ενωση βρίσκεται σε «πόλεμο» με την βρετανοσουηδική AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων και εμποδίζει την εξαγωγή εμβολίων σε άλλες χώρες από το έδαφός της, ενώ τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο όταν ανακάλυψαν 30 εκατ. δόσεις κρυμμένες σε ιταλικό εργοστάσιο της εταιρείας.
Παράλληλα, παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ακόμα και στην συνήθως καλά οργανωμένη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει αρνητική στο εμβόλιο.
Στο μεταξύ, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται για την αποτυχία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος συζήτησαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη δυνατότητα εισαγωγής και παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει να επιδείξει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, έχοντας κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2021 με 1.699.807 εμβολιασμούς (1.092.640 την πρώτη δόση και 607.167 και τη δεύτερη δόση).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, στην ζώνη της Ευρώπης, ο αριθμός των νέων θανάτων ξεπέρασε τους 24.000 την περασμένη εβδομάδα και πλησιάζει ολοταχώς το όριο του ενός εκατομμυρίου συνολικά.
Παράλληλα, ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει φθάσει το 1,6 εκατομμύριο, ενώ είχε πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο πριν από μόλις πέντε εβδομάδες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News