Ποιος «γερμανός ασθενής» είναι σήμερα ο πλέον… διασωληνωμένος, συνδεδεμένος με πλήθος προβλημάτων και συγχρόνως αποσυνδεδεμένος από τη λαϊκή εκτίμηση; Μα, οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ! Ο βασικός λόγος της απαξίωσης είναι οι κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία, στο έδαφος των οποίων φύτρωσαν ακόμη και κομπίνες όπως οι μίζες που εξασφάλισαν κυβερνητικοί βουλευτές για προμήθεια υγειονομικών μασκών.
Σε πολιτικό επίπεδο το «σκάνδαλο με τις μάσκες» δεν έπαιξε τον πρώτο ρόλο λένε οι Financial Times, αφού έγινε κάτι χειρότερο: «Κατέρρευσε η εμπιστοσύνη στο κόμμα, διαλύθηκε η ιδέα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν να διαχειρίζονται τις κρίσεις».
Οντως, τα γκάλοπ (Politbarometer/ZDF) δείχνουν σημαντική υποχώρηση της δημοφιλίας των κυβερνώντων και δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της πανδημίας, μέσα σε μόλις έναν μήνα. Είχαν προηγηθεί οι καβγάδες της Μέρκελ με το πολιτικό προσωπικό των 16 κρατιδίων, αφού αυτούς κατηγόρησε η καγκελάριος για την εκθετική αύξηση των μολύνσεων: τους είπε ότι είναι υπεύθυνοι για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μάλιστα ιδιαιτέρως πρόγκηξε έναν υποτίθεται δικό της άνθρωπο, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ.
Η εποχή που ο κορονοϊός έδινε μπόνους στη Μέρκελ (πέρυσι τέτοιες ημέρες, λόγου χάρη) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ομως είναι τυχερή: το βάρος δεν καλείται να το σηκώσει πλέον αυτή, αλλά ο διάδοχός της στην ηγεσία του κόμματος, που δεν είναι άλλος από τον προαναφερθέντα Λάσετ. Ετσι η απώλεια της καγκελαρίας φαντάζει ως σοβαρό ενδεχόμενο για τη συντηρητική παράταξη έπειτα από 16 χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας – και, αν τελικά χαθεί, ο Λάσετ δεν θα είναι ο κύριος φταίχτης…
Γκρίνια για τα εμβόλια
Εδώ και εβδομάδες, μας πληροφορεί το Μέσο του Σίτι, υπάρχει μεγάλη δημόσια γκρίνια. Οι Γερμανοί διαμαρτύρονται για τον αργό ρυθμό του εμβολιασμού, αφού μέχρι στιγμής μόνο το 11% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό απογοητευτικό αν συγκριθεί με το 45% των Βρετανών, με το 29% των Αμερικανών και με το 60% των Ισραηλινών. Ετσι υψώνονται φωνές που διεκτραγωδούν ή διακωμωδούν την κατάσταση και, αναλόγως, θρηνούν ή καγχάζουν για τη χαμένη τιμή της Γερμανίας: «Είμαστε για γέλια, του κόσμου το περίγελο…» λέει κάποιος στους FT. «Ποιοι; Εμείς οι Γερμανοί, που θα έπρεπε να ήμασταν πρωταθλητές…»
Οι Γερμανοί κατηγορούν κυρίως την Κομισιόν για την έλλειψη των δόσεων, λένε ότι η συμπατριώτισσά τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρήγγειλε μικρή ποσότητα και με μεγάλη καθυστέρηση. Ωστόσο δεν κατανοούν και τα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης, την αργοπορία τής Μέρκελ στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν και είχε στη διάθεσή της τις δόσεις. Θεωρούν αδιανόητο αυτό που έγινε με τη γερμανική BioNTech και διαμαρτύρονται λέγοντας ότι ελάχιστοι Γερμανοί εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech, αν και αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία που έλαβε 375 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση: «Παρ’ όλα αυτά είμαστε οι τελευταίοι που το πήραμε» λέει με παράπονο κάποιος στους FT.
Ενα επιπλέον πρόβλημα που αφορά τον εμβολιαστικό σχεδιασμό είναι η επιβράδυνσή του, φαινόμενο που παρατηρείται τις Κυριακές και τις αργίες, όπως και τις ημέρες πριν από το επικείμενο Πάσχα των Καθολικών και των Προτεσταντών. Μάλιστα κάποια από τα κρατίδια έκλεισαν εντελώς τα εμβολιαστικά κέντρα με την ευκαιρία των εορτών.
Αν προστεθεί σε αυτόν τον πίνακα και η πινελιά της γερμανικής γραφειοκρατίας –απαραίτητο στάδιο τόσο για το κλείσιμο του ραντεβού όσο και για τον καθαυτό εμβολιασμό–, τότε η εικόνα της δυσφορίας του κόσμου γίνεται πιο ευκρινής. Και μία λεπτομέρεια με εξαιρετικό ενδιαφέρον: τα γερμανικά ψηφιακά επιτεύγματα είναι μόνο στα χαρτιά, αφού με… χαρτομάνι διεκπεραιώνεται από τους εμβολιάζοντες ιατρούς όλη η σχετική διαδικασία για κάθε εμβολιαζόμενο άτομο… Χρόνο να έχεις, να τον σπαταλήσεις.
Η ελληνική… εκδίκηση
Βιώνοντας όλα τα παραπάνω και βλέποντας ότι, ως προς τον εμβολιασμό τουλάχιστον, υστερούν από άλλες χώρες της Ενωσης, όπως η Ελλάδα, την οποία τόσο χλευάζουν και κατηγορούν για δυσλειτουργικότητα, οι Γερμανοί τρομοκρατήθηκαν: «Ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε πλέον μία από τις κορυφαίες χώρες, και αυτό δεν ταιριάζει με την εικόνα που καλλιεργούμε για τον εαυτό μας» λέει ένας Φιλελεύθερος βουλευτής στους FT.
Η Μαγιόρκα και το «φερμπότεν»
Ο κόσμος τελεί εν συγχύσει στη Γερμανία εξαιτίας της ασυνέπειας του κράτους. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, αφού οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς γίνεται ένας Βερολινέζος να δύναται να πετάξει μέχρι τη Μαγιόρκα για τις πασχαλινές διακοπές του ενώ ο γείτονάς του δεν μπορεί να ξεμυτίσει από το σπίτι, αφού ούτε επίσκεψη στο εξοχικό επιτρέπεται ούτε καν διαμονή σε κάποιο κάμπινγκ!
Τέτοια αντιφατικά, αλλοπρόσαλλα και φαιδρά ζιγκ ζαγκ πυροδότησαν τη λαϊκή αγανάκτηση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα βέβαια, με το βάλε τη μάσκα και βγάλε τη μάσκα, με το σχολικό άνοιξε και κλείσε, με την έλλειψη δόσεων εμβολίων, με τις αμίμητες παλινωδίες όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca, πιρουέτες άνευ προηγουμένου, τρελές περιστροφές από τη μερική ακαταλληλότητα στη γενική καταλληλότητα και από τη γενική ακαταλληλότητα στη μερική καταλληλότητα, κ.λπ.
Η παρούσα φάση της πανδημίας εκεί, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν από ασθενείς με κορονοϊό, είναι ανησυχητική, ωστόσο οι Γερμανοί έχουν μπουχτίσει το lockdown, έχουν κουραστεί από τον περιορισμό της ελευθερίας τους και των κινήσεών τους, έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα καταστήματα, τις ταβέρνες, τα θέατρα και τα γυμναστήρια κλειστά.
Σε δημόσια ομιλία της η ίδια η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η πανδημία ανέδειξε τις ανεπάρκειες της Γερμανίας, ιδίως στη δημόσια διοίκηση, και υποσχέθηκε ταχύτητα και ουσία. Αλλά αν από κάπου πρέπει να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός, οι συναλλαγές του γερμανικού κράτους είναι το καλύτερο πεδίο. Επειδή και στον τομέα της κατανομής κεφαλαίων σε πληττόμενες επιχειρήσεις οι γραφειοκρατικές αλυσίδες ήταν βαριές και τα παράπονα για αργοπορία καθολικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News