Τηλεδιάσκεψη με επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης, κλάδο που ως γνωστόν βρίσκεται σε καταστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όμως αυτή η πρωτοβουλία του δεν πέρασε χωρίς να προκαλέσει μια ακόμα αντιπαράθεση με τη ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε τα αναμενόμενα και ήταν αναμενόμενα γενναιόδωρος –πρότεινε δηλαδή να μην είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή που έχουν λάβει, δηλαδή τα χρήματα να χαριστούν, «να επιδοτηθεί με το άνοιγμα (της εστίασης) η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας», να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% και να ρυθμιστούν τα χρέη– όμως αυτό που προκάλεσε την αντίδραση της κυβερνητικής παράταξης ήταν το ύφος του κ. Τσίπρα. Μιλούσε για χιλιάδες κρούσματα και γελούσε.
«Το θέατρο του παραλόγου το βιώνει ο μέσος πολίτης. Εδώ εσείς κλείσαστε πριν από πέντε μήνες με 2.500 κρούσματα, με 30 νεκρούς σε ημερήσια βάση, με 200 διασωληνωμένους και σήμερα συζητάμε ότι πρέπει να ανοίξετε με 4.500 κρούσματα, 750 διασωληνωμένους και άλλους 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι και 70 νεκρούς την ημέρα. Αυτό όλο ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει», είπε ο κ. Τσίπρας στο πλάνο που προβλήθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.
Αυτή η εμφάνιση του κ. Τσίπρα προκάλεσε την οργή της Πειραιώς.
«Οσο και αν προσποιείται ο κ. Τσίπρας ότι ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, η χαρά του δεν κρύβεται. Συνεχίζει το “όχι σε όλα”, κάνοντας συγκρίσεις με τον Νοέμβριο που ο δείκτης θετικότητας ήταν πολύ υψηλότερος και δεν είχαμε στη διάθεσή μας εμβόλια και self tests» ανέφερε η ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να συμπληρώσουν επισυνάπτοντας το σχετικό βίντεο από το YouTube της ΕΡΤ: «Το χαμόγελό του, όταν μιλάει για κρούσματα και διασωληνωμένους, τα λέει όλα».
Η δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας πάντως παρουσίασε και μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη της εστίασης.
Τόνισε πως «το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα τι κάνουμε, πώς επανεκκινεί μια επιχείρηση που είναι για πέντε μήνες κλειστή, με συσσωρευμένα χρέη και με κάποια στήριξη που δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα χρέη των προηγούμενων μηνών ή αν ήταν επαρκής ίσα-ίσα τα αντιμετώπισε και όχι για όλες τις επιχειρήσεις».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «μια στοχευμένη δέσμη μέτρων τώρα που έχει να κάνει με τη βιώσιμη επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και αυτό αφορά ιδίως το χώρο της εστίασης και όχι μόνο». Συγκεκριμένα:
«Να υπάρξει μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή, σε επιδότηση δηλαδή για όλον τον κλάδο της εστίασης σε εθνικό επίπεδο.
»Να επιδοτηθεί, με την επανέναρξη, η εργασία και όχι η αναστολή της, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το λοκντάουν. Να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση.
»Να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση των “πανδημικών” χρεών, του “κορονοχρέους”, του χρέους δηλαδή που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας». Είπε ότι πρόκειται για ρύθμιση που θα αφορά και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, «στα πρότυπα της ρύθμισης που κάναμε επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόλις βγήκαμε απ’ το μνημόνιο, για τα χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές: κούρεμα του ονομαστικού χρέους μεσοσταθμικά γύρω στο 40% και 120 δόσεις για το υπόλοιπο».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους «αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να μιλάμε για βιώσιμη επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε στην εστίαση και σε άλλες επιχειρήσεις η στήριξη που υπήρξε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Είπε ότι στη Γερμανία υπήρξε επιδότηση που ήταν στο 70% των επιχειρήσεων εστίασης καθ’ όλη τη διάρκεια που υπολειτουργούσαν. «Στην Ελλάδα δεν είχαμε κάτι τέτοιο, άρα δεν υπάρχει λίπος να καεί, υπάρχουν μόνο χρέη, επιταγές», σχολίασε.
Είπε πως δεδομένου ότι ακόμα κι αν ανοίξει ο χώρος της εστίασης θα υπόκειται σε επιδημιολογικούς περιορισμούς για μεγάλο διάστημα, «ο τρόπος για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η ανάγκη επανεκκίνησης των επιχειρήσεων με βιώσιμο τρόπο είναι μια γενναία στήριξη τους». Εξέφρασε την ανησυχία ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια φάση που κάποιες από τις επιχειρήσεις εστίασης θα έχουν μεγάλη δυσκολία να επανεκκινήσουν και ότι ο κλάδος είναι στα όριά του, «έχει ματώσει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News