Με την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας να γίνονται πια έντονα αισθητά στην καθημερινότητα των Τούρκων –ακόμη και για την αγορά βασικών αγαθών– ο Ερντογάν υποχρεώθηκε σε μία απέλπιδα δημόσια έκκληση για τη στήριξη των τραπεζών και της οικονομίας της χώρας του.
Φέρτε τον χρυσό και το συνάλλαγμα που έχετε στο σπίτι, ζήτησε με απλά λόγια από τους πολίτες ο τούρκος πρόεδρος επιστρατεύοντας το γνωστό «καζάν – καζάν» και στο εσωτερικό πεδίο. Γιατί όπως εξήγησε απευθυνόμενος στον μέσο Τούρκο, αν οι πολίτες καταθέσουν τον χρυσό και το συνάλλαγμα «που έχουν στα στρώματα», θα βγουν κερδισμένοι, τόσο οι ίδιοι από τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που θα εξασφαλίσουν, όσο και οι τράπεζες από την αύξηση των καταθέσεων ώστε να κινηθεί η οικονομία.
Παράλληλα ο «σουλτάνος» απηύθυνε κάλεσμα και στους επενδυτές –ανεξαρτήτως πίστεως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς εσχάτως «ζεστό» επενδυτικό χρήμα έρχεται μόνο από το Κατάρ.
«Ελάτε να επενδύσετε στην Τουρκία (…) Οσοι έχουν επενδύσει στην Τουρκία, αποκομίζουν μεγάλα κέρδη (…) Και όσοι επενδύουν σήμερα θα δουν τα ίδια κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
Τα ξημερώματα εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε διάταγμα για την απομάκρυνση και του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μετά την καρατόμηση του διοικητή προ ημερών – την τέταρτη αλλαγή μέσα σε διάστημα μόλις είκοσι μηνών.
Στην είδησης της απομάκρυνσης – με προεδρικό διάταγμα και του υποδιοικητή Μουράτ Τσετίνκαγια, η τουρκική λίρα άρχισε να καταγράφει νέες απώλειες. Οπως μετέδωσε το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες/δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και αγγίζοντας στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών.
Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, μετά τον διορισμό του Σαχάπ Καβτσίογλου –επικριτή των υψηλών επιτοκίων– στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες για μία μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, οι δηλώσεις του όμως δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα, καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.
Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν υποστήριξε τη Δευτέρα ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, αντικαταστάτης του Τσετίνκαγια θα είναι ο Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News