682
| ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα παρέμβαση Διαμαντοπούλου για το Κέντρο: Τι πρέπει να γίνει

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 11:39
|ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα παρέμβαση Διαμαντοπούλου για το Κέντρο: Τι πρέπει να γίνει

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 11:39

Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα —και αφού ολοκληρώθηκε η εκστρατεία της για την ανάληψη της θέσης της γενικής γραμματέως του ΟΟΣΑ— η Αννα Διαμαντοπούλου παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα με μια τοποθέτηση περί Κέντρου.

Το αν αυτή η πυκνότητα παρεμβάσεων κρύβει κάποια πολιτική επιδίωξη από την πρώην Επίτροπο και πρώην υπουργό είναι μια μελλοντική συζήτηση, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει πολιτικό ενδιαφέρον και τώρα, καθώς ο κύριος εκφραστής του Κέντρου-Κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά, είναι βυθισμένο στην εσωστρέφεια, την ασάφεια πολιτικού στίγματος και τη δημοσκοπική υποαπόδοση.

Η πρώτη παρέμβαση της κυρίας Διαμαντοπούλου ήταν λίγο μετά από την τελευταία «μονομαχία» Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή όταν η κυρία Διαμαντοπούλου, προφανώς απογοητευμένη από το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου είχε κάνει μια ανάρτηση με τίτλο «Κέντρο μ’ ακούς; – Τίτλος της συζήτησης στην Βουλή, σήμερα».

H δεύτερη, δύο εβδομάδες μετά, σήμερα, με άρθρο της στα «Νέα Σαββατοκύριακο» που τιτλοφορείται «Και πάλι για το Κέντρο».

Γράφει σε ένα σημείο η κυρία Διαμαντοπούλου: «Από το δίλημμα Αριστερά ή Δεξιά, περάσαμε στην πολιτική πραγματικότητα ΚΑΙ Αριστερά και Δεξιά. Περάσαμε δηλαδή στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν στοιχεία και από τα δυο μεγάλα πολιτικά ρεύματα, σε συνδυασμό με νέες ιδέες και νέες πολιτικές, για τις εντελώς καινούργιες πραγματικότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής.

» Παρόλο που στην πολιτική το διαζευκτικό “ή” είναι πιο εύκολο γιατί δημιουργεί διλήμματα, βάζει διαχωριστικές γραμμές, κατασκευάζει εχθρούς και απόλυτες αλήθειες, το “και” είναι ο σωστός και πολύ δύσκολος δρόμος, καθώς προϋποθέτει συνεργασίες, διορατικότητα και σύγκρουση με ακροατήρια εθισμένα στη λογική του άσπρου και του μαύρου, “εμείς ή αυτοί” , “πατριώτες και προδότες” ». Εδώ είναι σαφής η έμμεση παραπομπή της σε λογικές που εντοπίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και στη ΝΔ από την άλλη.

Σε άλλο δε σημείο η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρει:

«Υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη ότι στο Κέντρο ανήκουν οι μετριοπαθείς, ήρεμοι νοικοκυραίοι άνθρωποι, που δεν θέλουν φασαρίες και συμφωνούν συνήθως στη μέση λύση. Αυτό είναι ένα μέγα πολιτικό λάθος και το πληρώνουν όσοι προσπαθούν να προσεγγίσουν με αυτόν τον τρόπο τους κεντρώους ψηφοφόρους.

»Ολες οι μεγάλες επιλογές στη χώρα είχαν κεντρώα χαρακτηριστικά, είτε οι γεννήτορές τους προέρχονταν από τη Δεξιά, είτε από την Αριστερά. Είναι εκείνη η ομάδα των πολιτών που στήριξαν μεγάλες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, κόντρα στα δογματικά κομματικά ακροατήρια, κόντρα σε συντεχνίες με μεγάλες επιρροές στα κόμματα.

»Είναι οι πολιτικοί εκείνοι που πάλεψαν για ιστορικές μεταρρυθμίσεις, για συναινέσεις, που στήριξαν επιλογές αντιπάλων κομμάτων γιατί τις θεώρησαν σωστές και, κατά κανόνα, πετροβολήθηκαν. Αυτή η “πολιτική φυλή” του Κέντρου δεν καταθέτει ψήφο, τη δανείζει. Τη δανείζει και αλλάζει το επιτόκιο μετά από κρίση και αξιολόγηση, κάθε μέρα. Είναι, λοιπόν, οι πιο απαιτητικοί, οι πιο δύσκολοι ψηφοφόροι, αλλά συνειδητοί και ενεργοί πολίτες, οι οποίοι σήμερα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, είναι κομματικά διεσπαρμένοι ή ανένταχτοι.

»Το σύγχρονο Κέντρο του 21ου αιώνα ως ζωντανή κοινωνική πλειοψηφία, απέχει από το Κέντρο του μακρινού παρελθόντος, της απλοϊκής αντιξεδιάς ιδεοληψίας, του κρατισμού και της δημαγωγίας. Ο ευρωπαϊκός μετασχηματισμός της χώρας και οι δύο μεγάλες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους κρίσεις, η οικονομική και η υγειονομική, έχουν δημιουργήσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα, ιδιαίτερα στον ηλικιακό χώρο των κάτω των 40. Είναι, αυτή με τα εξαιρετικά προσόντα γενιά, που μεγαλώνει από κρίση σε κρίση, που δεν βλέπει τις ευκαιρίες, την αξιοκρατία και την εθνική παν-προσπάθεια, στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει. Σε αυτή τη νέα πολιτική πραγματικότητα, η ρητορική του ’60, η βία, αλλά ταυτόχρονα, ο πελατειασμός και η κομματοκρατία, συγκινούν πλέον μόνο εξαρτημένες από συγκεκριμένα κέντρα ομάδες. Το νέο Κέντρο έχει στους κόλπους του τις δυνάμεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Είναι αυτό που αφουγκράζεται τα αιτήματα της επερχόμενης τέταρτης κοινωνικής επανάστασης.

»Το νέο Κέντρο επανασυγκροτείται αυθόρμητα και διαγενεακά, με βάση τα προβλήματα της σύγχρονης κρίσης και πολύ λιγότερο με αυτά της ιστορικής μνήμης που αφορούν τους άνω των 70.

»Το πολιτικό του διακύβευμα σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας, παραμένει η εφαρμογή ενός εθνικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου με κορμό την πανταχόθεν βαλλόμενη παραγωγική μεσαία τάξη  και, κυρίως, τη νεολαία, ως προϋπόθεση ανάκαμψης της χώρας.

Εδώ λοιπόν είναι τα μαρμαρένια αλώνια της αναμέτρησης και όχι στα απομεινάρια του εξτρεμισμού και του δογματισμού».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...