Δεν υπάρχει επιστημονική βάση στον περιορισμό των ταξιδιών εκτός της χώρας σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, υποστηρίζει καθηγητής του King’s College του Λονδίνου, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη για τον εντοπισμό συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα.
Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, σε δηλώσεις του στη βρετανική Telegraph, εκτιμά ότι είναι λάθος το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το βρετανικό κοινοβούλιο και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα έχει καμία επίπτωση στους εμβολιασμένους Βρετανούς. Αν έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους, δεν μπορείς να τους απαγορεύσεις να ταξιδέψουν εκτός της χώρας», είπε ο Σπέκτορ.
Το ίδιο εκτιμά και ο Μαρκ Γουλχάους, καθηγητής Επιδημιολογίας και Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να απαγορεύσει τα ταξίδια, δεν πρόκειται ούτε κάποιο πρόβλημα να λύσει ούτε να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο, επόμενο κύμα. Η ιδέα ότι εισαγόμενα κρούσματα θα ανατρέψουν την ισορροπία και θα έχουμε νέο ξέσπασμα, που δεν θα είχαμε αλλιώς, είναι λάθος», υποστηρίζει ο Γουλχάους.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι αν ανοίξουν τα σύνορα, «το τρίτο κύμα που πλήττει την Ευρώπη θα φτάσει στις ακτές μας» (εδώ).
Πάντως, ο νόμος που ψηφίστηκε χθες στη Βρετανία στην ουσία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τις διακοπές μέχρι και τις 30 Ιουνίου, όμως οι αποφάσεις, όπως και στις περισσότερες χώρες, λαμβάνονται ανά 15 ημέρες και πάντα ανάλογα με τους εμβολιασμένους και το επιδημιολογικό φορτίο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News