445
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κέρδισε εύκολα τις εκλογές, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι αυτονόητα εύκολος | REUTERS/Ronen Zvulun

Αδιέξοδο και πάλι στο Ισραήλ: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης, πιθανή και νέα αναμέτρηση

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 13:27
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κέρδισε εύκολα τις εκλογές, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι αυτονόητα εύκολος
|REUTERS/Ronen Zvulun

Αδιέξοδο και πάλι στο Ισραήλ: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης, πιθανή και νέα αναμέτρηση

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 13:27

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ έδειξε ό,τι και οι τρεις προηγούμενες τα δύο τελευταία χρόνια: αδιέξοδο στον σχηματισμό της κυβέρνησης και προοπτική συνεργασίας μόνο μέσα σε έναν συνασπισμό από εθνικιστές, θρησκευτικά κόμματα και ακροδεξιούς, έναν συνασπισμό από τη φύση του εύθραυστο.

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου κέρδισε την αναμέτρηση και έχει 30 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ ο συνασπισμός του βασικού πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Γαΐρ Λαπίντ, έχει 17 με 18 έδρες (εκκρεμεί η πλήρης καταμέτρηση που θα χρειαστεί κάποιες ημέρες). Η απλή αναλογική που εφαρμόζεται πάγια στο Ισραήλ φέρνει στη Βουλή πάνω από 10 κόμματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι θα χρειαστεί να πείσουν κάποια από τα μικρότερα κόμματα να συμμετέχουν μαζί τους σε μία κυβέρνηση η οποία θα εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον 61 βουλευτών – κάτι που στο Ισραήλ ποτέ δεν ήταν εύκολο. Και για τις δύο πλευρές, όπως σημειώνει ο Guardian, η προοπτική συνεργασιών με τους μικρούς είναι αμφίβολη, οπότε η χώρα δεν αποκλείεται να βρεθεί ενώπιον και πέμπτης αναμέτρησης.

Ο Γαΐρ Λαπίντ είναι ο βασικότερος πολιτικός της αντιπολίτευσης στον Νετανιάχου και δηλώνει -και αυτός- ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση | REUTERS/Amir Cohen
Ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του αραβικού κόμματος | REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός ο Νετανιάχου, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα,  θα πρέπει να επιδοθεί σε πολιτικές ακροβασίες ώστε να συστεγάσει στην κυβέρνησή του κόμματα της σκληρής Δεξιάς και την Ενιαία Αραβική Λίστα. Το μικρό αραβικό κόμμα δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον Νετανιάχου, όχι πάντως χωρίς σοβαρές προγραμματικές συνομιλίες.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου δηλώνει ότι τείνει χείρα συνεργασίας προς όλα τα μέλη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά βασίζεται στα μικρά υπερορθοδοξα εβραϊκά κόμματα,  τα οποία του δίνουν αρκετές ψήφους για μία (σχετικά) σταθερή κυβέρνηση. Αυτή τη φορά ίσως χρειαστεί την πολιτική βοήθεια ενός ακραίου δεξιού συνασπισμού, μέλη του οποίου  είχαν εκφράσει ομοφοβικές απόψεις και είχαν διατυπώσει την πρόταση να απελαθούν οι «άπιστοι Αραβες» από το εβραϊκό κράτος.

Κυβερνητικό συνασπισμό δηλώνει ότι προτίθεται να σχηματίσει και ο Λαπίντ, που τονίζει ότι η κυβέρνησή του δεν θα βασιστεί σε ψήφους ρατσιστών και ομοφοβικών. Και αυτός, γράφει ο Guardian,  ίσως χρειαστεί να συμμαχήσει με Άραβες ή ακροδεξιούς εθνικιστές, όπως ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, πρώην σύμμαχος του Νετανιάχου και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ η κούραση από την παρατεταμένη πολιτική κρίση και ενδεχομένως ο ασυνήθιστα θερμός «σκονισμένος» καιρός αυτών των ημερών έριξαν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία.  Μόλις το 67,2%  προσήλθε για να ασκήσει το δικαίωμά του, ενδεικτικό μιας γενικευμένης κόπωσης στο εκλογικό σώμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...