388
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην προσφώνησή της στο δείπνο στο Προεδρικό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ανάλυση: Πίσω από τις λέξεις της Προέδρου 

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 09:00
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην προσφώνησή της στο δείπνο στο Προεδρικό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ανάλυση: Πίσω από τις λέξεις της Προέδρου 

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 09:00

Λίγες φορές συμβαίνει τα φώτα να είναι στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο και τα κανάλια να διακόπτουν το πρόγραμμα τους, για να προβάλουν τις δηλώσεις που γίνονται. Έγινε στο πρόσφατο παρελθόν σε σημαντικές επισκέψεις, όπως του προέδρου Ομπάμα ή του προέδρου Μακρόν, αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν. Μια στιγμή, δε, που θυμούνται πολλοί Έλληνες είναι η θαρρετή στάση του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου έναντι του Μπιλ Κλίντον το 1999 και ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την επίσκεψη του aμερικανού προέδρου, λόγω των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Χθες το βράδυ, λοιπόν, ήταν η στιγμή της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η Πρόεδρος δεν είναι «αρκετή» για τέτοιου είδους ιστορικά ορόσημα, όπως η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ίσως δεν χρησιμοποιεί πομπώδη ρητορικά σχήματα, ούτε επικαλείται διαρκώς το ιστορικό, ένδοξο παρελθόν μας. Η κυρία Σακελλαρόπουλου, όμως, αξιοποίησε την ευκαιρία της προσφώνησης της, χθες το βράδυ, προκειμένου να στείλει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Κυρίως, για το σήμερα και το αύριο της χώρας και την αντοχή των θεσμών.

Η «πολιτικότητα» της Προέδρου δεν είναι θορυβώδης. Με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις, όμως, φρόντισε να δώσει το στίγμα της, αντανακλώντας μια Ελλάδα του μέτρου, της νεωτερικότητας και της εξωστρέφειας, εν συνειδήσει του ιστορικού της συνεχούς.

«Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας», είπε, σε μια αποστροφή της η κυρία Σακελλαροπούλου. Ένα μήνυμα για όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, με πλείστα όσα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας που έφεραν σε δύσκολη θέση την Πολιτεία…

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βεβαίως, δεν άφησε εκτός κάδρου και όσους λένε ότι οι θεσμοί δεν αντέχουν, καθώς «ο πολιτικός και ο ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων».

«Στη δημόσια σφαίρα οι εντάσεις είναι πυκνές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό», υπογράμμισε η ίδια, δίνοντας το μήνυμα για νηφαλιότητα, σε μια εποχή μετώπων και σύγκρουσης. «Η Δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους, είτε στις πλατείες, είτε μέσω των social media, διατρανώνουν ότι βιώνουμε μια δημοκρατική συρρίκνωση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια, η αντοχή της Δημοκρατίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανθεκτικότητα των θεσμών που συνέχονται στην εξής μια σταθερά: το Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...