451
O Νίκος Δένδιας δεξιά, στην οικογενειακή φωτογραφία με τους ομολόγους του στη Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες | Τwitter/Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA

Πρώτη γνωριμία Δένδια με Μπλίνκεν και μια τοποθέτηση με νόημα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 07:00
O Νίκος Δένδιας δεξιά, στην οικογενειακή φωτογραφία με τους ομολόγους του στη Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
|Τwitter/Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA

Πρώτη γνωριμία Δένδια με Μπλίνκεν και μια τοποθέτηση με νόημα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 07:00

Την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν αλλά και το ότι εξέφρασε την ελληνική άποψη ότι «το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», ξεχώρισε ως περισσότερο σημαντικά σημεία από την παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Κατ’ αρχήν, είχα τη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσία του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Αντονι Μπλίνκεν. Και για εμένα ήταν μία ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, για να συμπληρώσει:

«Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Λιβύη. Ήταν για εμένα μία λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και τις ελληνικές ανησυχίες.

»Εκτός όμως από αυτά, συζητήθηκε η Ατζέντα 2030, το μέλλον του ΝΑΤΟ, πού πηγαίνει, πού πρέπει να πάει η Συμμαχία.

» Και εδώ ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της».

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του κ. Δένδια είχε όμως και μια επίσκεψη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει με τον  πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αρμιν Λάσετ.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην ανακοίνωση του γραφείου του Αρμιν Λάσετ, τονίζεται πως οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Είναι ένα καλό σήμα το γεγονός ότι ο ΝΑΤΟϊκός εταίρος Τουρκία έχει σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Έτσι είναι και πάλι ανοιχτός ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο. Ο στόχος τώρα είναι να διευθετηθεί το κεντρικό ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και να δημιουργηθεί ασφάλεια δικαίου για την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Λάσετ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την «ακόμη τεταμένη κατάσταση στα ελληνικά κέντρα προσφύγων» και υπενθύμισε ότι το κρατίδιό του συμμετέχει στην υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα χρειάζεται όμως πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ», τόνισε ο Άρμιν Λάσετ, ενώ προσέθεσε ότι «στη μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνεται και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων».

Αναφέρθηκε δε και στη συμμετοχή στελεχών της αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ευθύνη την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...