Το χρονοδιάγραμμα αλλά και το πλαίσιο της επικείμενης συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου –ένα ραντεβού που έχει ανακοινωθεί για τα μέσα Απριλίου στην Αγκυρα και ακολουθεί μια μεγάλη περίοδο έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δυσπιστίας από μέρους της Αθήνας για τις προθέσεις της Άγκυρας– περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο: «Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός».
Σε συνέντευξη του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι «το κλίμα έχει αλλάξει», ωστόσο από αυτό το κλίμα εξαρτάται και αν θα γίνει τελικά η συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του.
«Είχα επανειλημμένα επισημάνει ότι θα ήμουν ανοικτός σε μια συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό μου, τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εφόσον υπάρξει το κατάλληλο κλίμα. Eίχα επίσης υπογραμμίσει ότι διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών και παραβατικής συμπεριφοράς. Οι προϋποθέσεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά είναι αλήθεια ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, έστω και μερικώς, ούτως ώστε να επιτρέψει την επανάληψη των επαφών υψηλού επιπέδου. Είναι βέβαια σαφές, σε συνέχεια των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι εάν επαναληφθούν οι προκλήσεις, το κλίμα αυτό μπορεί να ανατραπεί», λέει ο κ. Δένδιας.
Ο ίδιος δε αναφέρει:
«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο. Αντιθέτως, έχει ταχθεί πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Εχουμε σταθερές θέσεις, τις οποίες υποστηρίζουμε. Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Οταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί «άφεση αμαρτιών» στην Άγκυρα για όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, αλλά κάνει λόγο για θετική ατζέντα.
«Το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας εξαρτάται από την τουρκική στάση», λέει και εξηγεί:
«Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκθεση που θα υποβάλει ο ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εχουμε επισημάνει τα βασικά στοιχεία, τα οποία, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να περιέχει η έκθεση αυτή. Ομως, δεν τη συντάσσουμε εμείς.
»Η πάγια θέση μας είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση προς την Τουρκία: Με θετική ατζέντα, αλλά και με προτάσεις για συγκεκριμένες συνέπειες εις βάρος της, ανάλογα με τη συμπεριφορά της.
»Θα ήμασταν έτοιμοι να εξετάσουμε τα στοιχεία μιας θετικής ατζέντας, σε διάφορους τομείς, όπως η τελωνειακή ένωση, το Μεταναστευτικό ή ακόμα και το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, αλλά υπό έναν (απαράβατο) αυστηρό όρο: την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Τουρκία να ζητεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης τη στιγμή κατά την οποία είναι αποδεδειγμένο ότι την παραβιάζει κατάφωρα. Το ίδιο ισχύει και για το Μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης του 2016. Δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία, όπως δεν δίδεται λευκή επιταγή σε καμία χώρα.
»Παράλληλα με τη θετική ατζέντα, όμως, η ΕΕ οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και ότι στην περίπτωση διολίσθησης σε παραβατικές πράξεις θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα. Η προοπτική λήψης μέτρων θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά τον Μάρτιο. Οπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν δίνουμε “άφεση αμαρτιών” στην Τουρκία. Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης λαμβάνονται με ομοφωνία, δηλαδή πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News