Από τη μία πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca υπό τον φόβο παρενεργειών –η Ελλάδα πάντως συνεχίζει κανονικά ύστερα και από τη σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να απειλεί τη βρετανο-σουηδική φαρμακευτική με προσφυγή στη δικαιοσύνη επειδή δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για παραδόσεις συγκεκριμένων ποσοτήτων εμβολίων.
Τα δύο θέματα φαινομενικά δεν συνδέονται. Ομως δεν είναι λίγοι εκείνοι, ιδίως στη Βρετανία, χώρα ανάπτυξης και παραγωγής του εμβολίου, που διαβάζουν στο πάγωμα των εμβολιασμών, πέρα από τις ανησυχίες για τις αναφερόμενες θρομβώσεις, ευρωπαϊκά «αντίποινα» προς την AstraZeneca, επειδή η τελευταία καθυστερεί απελπιστικά να παραδώσει τις απαιτούμενες δόσεις, εκθέτοντας τη γραφειοκρατία της ΕΕ στα μάτια των πολιτών.
Την Τρίτη, ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον σημείωσε ότι η ΕΕ «δεν αποκλείεται» να προσφύγει δικαστικά κατά της εταιρείας, κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις του συμβολαίου» έπειτα από τη νέα ανακοίνωση καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων.
«Υπάρχουν ανησυχίες και κάτι περισσότερο, χωρίς αμφιβολία ορισμένες συμβατικές παραβιάσεις, και η Ευρώπη δεν θα παίξει σε ένα σχήμα που θα δίνει χρήματα και δεν θα περιμένει τίποτε σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο μικρόφωνο του Radio Classique.
«Θα υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε. «Μπορεί να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές. Δεν αποκλείεται».
Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πριν από τις δικαστικές προσφυγές, υπάρχει η πολιτική πίεση, ή ακόμη και του διοικητικού συμβουλίου εσωτερικά στην εταιρεία». Αν χρειασθεί να γίνουν δικαστικές προσφυγές θα τις κάνουμε, αλλά παίρνει χρόνο. Σήμερα το επείγον είναι η παραγωγή», είπε ο Μπον.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι ενεργεί στο πλαίσιο «ευρωπαϊκής στρατηγικής». Στο μέσον αυτής της καχυποψίας, κάποια περιστατικά θρόμβωσης.
Ο Κλεμάν Μπον ευχήθηκε το εμβόλιο να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και πάλι, παίρνοντας το πράσινο φως των επιστημόνων υπενθυμίζοντας ότι πολλά άλλα εμβόλια βρίσκονται σε χρήση και ότι το εμβόλιο της AstraZeneca «δεν είναι το άλφα και το ωμέγα της εκστρατείας εμβολιασμού».
Ο Μπον διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραγάγει 2 έως 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα την καταστήσει πρώτη παραγωγό εμβολίων στον κόσμο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News