Τριήμερο θα διαρκέσουν οι εθνικές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα.
Στα πρωτοφανή μέτρα που πήραν οι ολλανδικές αρχές για να έχουν ασφαλείς εκλογές εν μέσω πανδημίας, συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους τους πολίτες άνω των 70, ενώ τις δύο πρώτες ημέρες μπορούσαν να προσέλθουν στις κάλπες μόνο οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο γενικός πληθυσμός θα ψηφίσει την Τετάρτη.
Επίσης, για πρώτη φορά, έχουν στηθεί drive-through (ή και bike-through, μια που μιλάμε για τη χώρα του ποδηλάτου) εκλογικά κέντρα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν από τα αυτοκίνητά τους, ενώ όλα τα στυλό που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης.
Στο Αμστερνταμ και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν στηθεί εκλογικά κέντρα και σε άλλα σημεία όπου δεν υπήρχαν παλιότερα, όπως στους δρόμους, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε μεγάλες εκκλησίες κλπ.
«Ετσι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς. Αν φοβούνται να ψηφίσουν, μπορούν να έρθουν εδώ και δεν χρειάζεται να βγουν από το αυτοκίνητό τους», είπε η Φάμκε Χάλσεμα, δήμαρχος του Αμστερνταμ, στους Times.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές είναι ξανά ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βαίνει προς την τέταρτη συνεχή νίκη του. Ο ολλανδός πρωθυπουργός έχει ηγηθεί τριών κυβερνήσεων συνασπισμού από το 2010 και ετοιμάζεται για την τέταρτη. Το κόμμα του, Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), αναμένεται να κερδίσει διπλάσιες έδρες στο κοινοβούλιο από τον δεύτερο.
Με 36-40 έδρες, δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με το αντι-ισλαμικό κόμμα Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς, αλλά θα χρειαστεί τρεις εταίρους στην κυβέρνηση και οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα κρατήσουν εβδομάδες, σύμφωνα με τον Guardian.
Παρά τις βίαιες διαδηλώσεις, της νεολαίας κυρίως, των τελευταίων εβδομάδων εναντίον των περιοριστικών μέτρων και της βραδυνής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, και το σκάνδαλο που εξανάγκασε σε παραίτηση την κυβέρνησή του τον Ιανουάριο, ο Ρούτε είναι πιο δημοφιλής τώρα από ό,τι ήταν το 2017, όταν κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές. Ο ίδιος παραιτήθηκε όταν 25.000 άπορες οικογένειες, πολλές μεταναστών, κατηγορήθηκαν άδικα ότι είχαν εξαπατήσει τις αρχές λαμβάνοντας επιδόματα που δεν δικαιούνταν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η πανδημία έχει ωφελήσει τον Ρούτε, ο οποίος έχει τρία χαρίσματα: είναι ικανός τεχνοκράτης, έχει προσωπική γοητεία και είναι «σαν τα Τεφλόν: τα προβλήματα δεν κολλούν πάνω του», λέει ο Ρεμ Κόρτεβεγκ, από ολλανδική πολιτική δεξαμενή σκέψης.
Στις εκλογές, 37 κόμματα παλεύουν για τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Λόγω της απλής αναλογικής, ένα 0,67% των ψήφων αρκεί για να πάρουν μία έδρα. Υπολογίζεται ότι τα 15 θα μπουν στη Βουλή.
Τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, είναι οι Χριστιανοδημοκράτες CDA, που προσβλέπουν σε 16-18 έδρες και οι φιλελεύθεροι-προοδευτικοί D66 με 14-16 έδρες. Ο τρίτος εταίρος, η Χριστιανική Ενωση, αναμένει 5-7 έδρες.
Οι οικολόγοι της Πράσινης Αριστεράς θα πάρουν 11-13 έδρες, οι Εργατικοί 11-13 επίσης και οι Σοσιαλιστές 11.
Ο ακροδεξιός Βίλντερς αναμένει ένα 12-14% των ψήφων και 19 έδρες. Είναι εναντίον των μεταναστών, των προσφύγων και των μουσουλμάνων και υπέρ του στρατού στους δρόμους. Μπορεί να χάσει μία έδρα, σε σχέση με το 2017, καθώς το Προσφυγικό δεν είναι πια τόσο φλέγον ζήτημα στη χώρα, όσο ήταν πριν τέσσερα χρόνια.
Ο Τιερί Μποντέ, φιλοτραμπικός και εθνικιστής, έχει χάσει τη λάμψη του μετά από κατηγορίες για ρατσισμό και αντισημιτισμό.
Ετσι, ο Ρούτε κατεβαίνει χωρίς αντίπαλο, επί της ουσίας, και ας έχει απέναντί του άλλους 36 ηγέτες κομματικών σχηματισμών. Μπορεί να ελίσσεται, ξέρει να συμμαχεί με αντιπάλους, που φαίνονται πολύ διαφορετικοί από αυτόν, ενώ θεωρείται και άνθρωπος του λαού, κατά κάποιο τρόπο. Παράδειγμα, μία φορά που δεν άφησε την καθαρίστρια να σκουπίσει τον καφέ του που είχε πέσει στο πάτωμα της Βουλής και τον σκούπισε μόνος του. Στους ψηφοφόρους του αρέσει το γεγονός ότι πηγαίνει παντού με το ποδήλατο, ακόμα και στο παλάτι, ενώ εξακολουθεί να μένει στη γειτονιά που μεγάλωσε, στη Χάγη και να πηγαίνει διακοπές πάντα με τους ίδιους φίλους του.
Το πιο περίεργο από όλα, όμως, είναι ότι δηλώνει φανατικά εργένης και επιμένει ότι δεν έχει κάνει ποτέ του σχέση, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει χρόνο…
Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι ενίοτε φλερτάρει με την ακροδεξιά, ειδικά σε θέματα μετανάστευσης. Ομως σε αυτές τις εκλογές, το βασικό θέμα είναι η πανδημία, στην οποία οι Ολλανδοί δίνουν υψηλό βαθμό στον πρώην πρωθυπουργό τους. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στη φορολογία μετά την πανδημία είναι επίσης στην ατζέντα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News